Se vrea schimbarea structurii sanatoriului din Brad

Magdalena Şerban

Deşi statisticile arată că, anual, în România, 12.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză şi trei dintre ele îşi pierd viaţa în fiecare zi, în Transilvania nu există un Centru de Excelenţă unde să fie trataţi pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog-rezistentă. Conducerea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad vrea să remedieze acest aspect la nivel birocratic, solicitând Ministerului Sănătăţii schimbarea structurii instituţiei sanitare.

„Am finalizat actele necesare pentru schimbarea de structură. Am obţinut toate aprobările, iar documentaţia a fost trimisă, prin intermediul Consiliului Judeţean Hunedoara, la Ministerul Sănătăţii. Dorim să diminuăm cu câte 10 paturi cele două secţii ale unităţii noastre. În discuţie sunt paturile pentru suferinzii de tuberculoză, având în vedere faptul că incidenţa bolii a scăzut la nivel de judeţ, comparativ cu anii 90. Ce mai vizăm este să transferăm cele 20 de paturi la recuperare. Totodată, vrem să facem un laborator de somn, existând în cadrul instituţiei doi medici absolvenţi de competenţă somnologie. De asemenea, mai urmărim să alocăm câte 13 paturi din fiecare secţie (în total, 26) tuberculozei multidrog-rezistentă, care se menţine ca incidenţă. În Transilvania nu există un centru dedicat, iar noi dispunem de condiţiile necesare pentru a trata astfel de cazuri. Şi în prezent există un etaj unde asigurăm izolarea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog-rezistentă, însă ne dorim să avem în mod oficial, în fiecare secţie câte 13 paturi. Asta presupune inclusiv alte condiţii de finanţare pentru următorul contract încheiat cu Casa de Sănătate (2019-2020). Mult mai bune. Prin urmare, dacă vom primi acordul ministerial, vom avea 20 de paturi finanţate cu 256 lei pe zi de spitalizare (faţă de 121 de lei cât însumează momentan) şi 26 de paturi finanţate cu 220 de lei pe zi de spitalizare (faţă de 121 lei) ”, a precizat medicul primar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Acesta speră ca începutul anului viitor să aducă un răspuns favorabil din partea Ministerului Sănătăţii.

One thought on “Se vrea schimbarea structurii sanatoriului din Brad

  • 5 decembrie 2018 la 10:51
    Legătură permanentă

    Cu ce ajuta schimbarea structurii pe bolnavii de tuberculoza ca si pe cei de „somnologie” daca instrumentele de mediu (ajutatoare) au fost grav afectate prin defrisarea padurii de brad din jurul Sanatoriului ?
    Daca se priveste (si se „rezolva”) totul pe feliutze si nu in ansamblu, nu se rezolva nimic in fond ci chiar SE AGRAVEAZA !!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.