ActualitateFlash

SE POATE! Spitalul Județean de Urgență din Deva, transformare radicală

Adriana Năstase

Spitalul Județean de Urgență din Deva este, de ieri, cea mai modernă unitate medicală din vestul României. Programul de reparații capitale a fost finalizat, iar rezultatul transformă în totalitate spitalul. Consiliul Județean Hunedoara continuă lucrările în cadrul proiectelor de investiții din fonduri proprii și nerambursabile.

 

Un proiect ambițios dus la bun sfârșit!

Joi, 9 martie 2023, a avut loc recepția finală a lucrărilor de reparații capitale exe­cutate la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Lucrările au început în anul 2009, iar valoarea proiectului finanțat de Ministerul Sănătății depă­șește 100 de milioane de lei. Este proiectul din domeniul sănătății cu cea mai mare alocare de fonduri în județul Hunedoara, de-a lungul anilor fiind exe­cutate ample lucrări de reparații, rea­bi­litări, extinderi de spații și chiar cons­trucții noi.
Au fost modernizate toate secțiile, blocul alimentar, spălătoria și spațiile administrative
Inițiativa acestui demers a aparținut președintelui Laurențiu Nistor (la acea dată deputat în Parlamentul României) și medicului Ioan Demeter (la acea dată director al Direcției de Sănătate Pu­blică a județului Hunedoara). Astăzi, după 14 ani, Spitalul Județean de Ur­gență din Deva este transformat com­plet, iar standardele oferite pacienților rivalizează cu marile clinici universitare din țară și din Europa.
„La acea dată, toți erau sceptici, dar doi oameni, eu cu domnul doctor Ioan Demeter am pornit această reparație capitală în 2009. Mulțumesc DSP pen­tru colaborare și Ministerului Sănătății pentru ceea ce avem noi, astăzi, la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Nimic nu este prea mult când investim în sănătatea oamenilor. Sunt foarte mulțumit de modul în care s-au exe­cu­tat lucrările. Le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui pro­iect”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Recepția finală, în cea mai veselă secție a SJU Deva

La întâlnirea convocată de președin­tele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au fost prezenți alături de membrii comisiei de recepție, conducerea SJU Deva, reprezentanții DSP Hunedoara, ai ISU Hunedoara, ai constructorului, dirigintele de șantier, șefi de secții, medici, personal medical și, bineînțeles, reprezentanți ai presei. Nu întâmplător, această întâlnire a avut loc în „cea mai veselă secție” a SJU Deva, Pediatria.
„Ne aflăm în cea mai frumoasă secție și cea mai veselă, secția de Pediatrie. În 2016 eram președinte de foarte puțin timp și, după câteva zile, au apărut proteste în centrul Devei care spuneau că se dorește o pediatrie nouă. Până să ajung eu președinte, nu se dorea. Am în­ceput lucrările de reabilitare la ve­chea secție, la acoperiș, la tâmplărie, la pardoseli, dar este un loc nepotrivit pentru această activitate. Așa că am realizat această secție nouă în care ne aflăm astăzi, cu extinderi, cu mobilier nou, cu tot ceea ce vedeți aici pentru ca micuții pacienți să nu simtă povara tratamentelor. Tot mobilierul este nou și cred că așa este normal să fie într-o secție nouă de pediatrie”, a mai spus Laurențiu Nistor.
De altfel, pereții Secției de Pediatrie a SJU Deva au fost „îmbrăcați” cu desene realizate de un grup de elevi ai Liceului de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” din Deva, făcând astfel spațiile mult mai primitoare.

Aparatură de ultimă generație la SJU Deva

Între secțiile finalizate recent se nu­mără și Cardiologia unde, pe lângă lu­crările prevăzute în programul de reparații capitale, Consiliul Județean Hunedoara a investit aproape 1 milion de lei în amenajarea unei unități de su­praveghere și tratament a pacienților cardiaci critici, cu alte cuvinte o secție de terapie intensivă. Aici, pe lângă amenajarea secției la cele mai ridicate standarde, SJU Deva a fost dotat cu un angiograf de ultimă generație.
„De aici, de la Deva, prin intermediul mijloacelor de comunicare, îi transmit mulțumiri domnului ministru al Sănă­tății, Alexandru Rafila, pentru sprijinul deosebit pe care l-a manifestat față de programul de reparații capitale, pentru fondurile alocate, pentru sprijinul cons­tant și substanțial și pentru do­tările primite. Nimeni nu credea că vom ob­ține un angiograf de cea mai înaltă performanță, cum nimeni nu credea că vom avea aparat RMN la Deva. Iată că se poate!”, a declarat președintele Con­siliului Județean Hunedoara.

CJ Hunedoara continuă proiectele de investiții la SJU Deva

Chiar dacă lucrările de reparații ca­pi­tale au fost finalizate, munca de in­ves­tiții la SJU Deva nu se oprește aici. În prezent, Consiliul Județean Hunedoara derulează două proiecte finanțate din fonduri europene. Unul vizează extin­de­rea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a spitalului, lucrările fiind în grafic, iar al doilea moder­ni­zarea La­bo­ra­torului de Radiologie. Anul trecut a fost dat în folosință un spațiu nou pentru activitatea de primiri urgențe (pe durata execuției lucrărilor de extindere a ac­tu­alei UPU), urmând ca, ulterior, acest spa­țiu să fie destinat secției de spitalizare de zi. Din fondurile proprii ale CJ Hunedoara va fi amenajat un spațiu ad­mi­nistrativ des­tinat acti­vi­tății conducerii SJU Deva și va fi ame­na­jată o nouă sală pentru in­tervenții chi­rurgicale. De asemenea, CJ Hunedoara intenționează să ame­na­jeze o secție de Radioterapie pentru trata­men­tul pa­cien­ților bolnavi de cancer. Pen­tru con­fortul pacienților și al apar­ți­nătorilor, va fi amenajat un spațiu de so­cializare și un parc în incinta SJU Deva.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura