Se majoreazã pedeapsa pentru zãdãrnicirea combaterii bolilor

19 martie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

În şedinţa de guvern din data de 18.03.2020 s-a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286 /2009 privind Codul Penal, conform căreia se majorează pedeapsa pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, astfel:

– Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.
– Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
– Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la şase luni la trei ani sau amenda.
– Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la cinci la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor trei persoane, pedeapsa este închisoarea de la şapte la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
– Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
– Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

Prin acelaşi proiect de ordonanţă de urgenţă a fost introdusă o nouă infracţiune şi anume omisiunea de a da date, pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

De asemenea, pedepsele pentru falsul în declaraţii sunt majorate după cum urmează:
– Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă.
– Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

Dacă în cursul unei anchete epidemiologice, o persoană nu dă date privind persoane cu care a intrat în contact pentru a le proteja, se consideră o omisiune de a da date şi se poate constitui dosar penal.
Biroul de presă

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pregătirile pentru Jocurile Olimpice… merg înainte

În plină pandemie mondială de coronavirus, Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), şi-a continuat consultările pe tema Jocurilor Olimpice...

Tenis. Circuitele WTA şi ATP, suspendate până în iunie

Federaţia internaţională de tenis de câmp anunţase iniţial că până pe 2 mai nu se joacă în circuitele feminin şi...

Handbal. Decizia ANAD se lasă aşteptată

La aproape patru luni de la izbucnirea scandalului de dopaj la echipa de handbal feminin Corona Braşov, Agenţia Naţională Anti-Doping...

Închide