Schimbarea puterii politice creeazã probleme la Orãştie

Stimate domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor colegi,

Cu mulţi ani în urmă, înainte de anul 2000, la Uzina Mecanică Orăştie s-a demarat investiţia: „Linie de turnare ţevi din fontă ductilă”.
Guvernul de atunci, al Convenţiei Democratice, prin semnătura domnului ministru Radu Berceanu, a alocat o sumă frumoasă de bani, pentru punerea în funcţiune a acestei importante investiţii pentru Orăştie, şi de ce nu, şi pentru ţară.
Anul 2000 a adus la putere un nou partid – PDSR-ul la vremea aceea. Nu după mult timp, deşi linia a produs ceva ţevi, totul s-a oprit, s-a închis şi fără mult zgomot, aşa a rămas.
De-a lungul anilor, s-a încercat repunerea în funcţiune, dar fără succes.
În ultimii cinci ani, cel puţin, un investitor german se arată interesat de repunerea în funcţiune a acestei investiţii. Din diferite motive, ce pare-se ţineau de datoriile foarte mari ale UM Orăştie, lucrurile stagnau.
Printr-o serie de eforturi din ultimii ani, s-a reuşit sub guvernarea Boc, scoaterea la licitaţie pentru închiriere a acestei linii, închisă mai bine de 10 ani. Licitaţie adjudecată de investitorul german. Surpriza a venit acum, de curând.
Schimbarea puterii politice creează pare-se surprize nu numai în plan politic, ci şi în plan economic. Printr-o adresă înaintată conducerii UM Orăştie, se cere rezilierea contractului cu partea germană. Curios este faptul că adresa nu specifică motivul, ca să nu mai adăugăm şi nivelul de decizie care a stat la baza semnării acesteia.

Stimaţi colegi, membri ai Camerei Deputaţilor,
Mă întreb cine este răspunzător de acest fapt şi care sunt interesele ca să loveşti din nou într-o investiţie şi în posibilitatea unui oraş de a se dezvolta şi ca aproximativ 250 de oameni să fie agajaţi.
Faptul că înainte, sub PDSR, iar acum, sub PSD, se încearcă a opri repornirea acestei linii de producţie, mi se pare un lucru bizar şi total neproductiv.
Cine şi de ce nu doreşte finanţarea străină pentru această investiţie?!
Cine şi de ce împiedică, bagă beţe în roate unui lucru în demarare?!
Cine şi de ce nu ne vrea binele?!
Din punct de vedere pur practic, ar fi un act cu totul în defavoarea statului român, dar mai ales, în defavoarea comunităţii locale orăştiene, renunţarea la repunerea în funcţiune, cât mai grabnică a liniei de turnare ţevi din fontă ductilă la Orăştie.
Am speranţa că factorii de decizie vor analiza ce interese, ce motive au dus la această neaşteptată şi neavenită decizie.
Cred că este important ca politicul să nu calce în picioare economicul, fără discernământ, iar contractul să se deruleze fără probleme.

Iosif Veniamin Blaga,
deputat PDL în Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie

4 comentarii la „Schimbarea puterii politice creeazã probleme la Orãştie

 • 12 septembrie 2012 la 1:26
  Permalink

  mananci kkt.in toate ziarele scria ca nu avut comenzii, nu ca PSD sau alte partide au falimentat-o plus ca matale erai primar, asa ca ciocu mic!!!

 • 12 septembrie 2012 la 10:21
  Permalink

  Pai tuburile de fonta ductila similare celor care se pot produce la Orastie se importa din Franta. De ce sa le producem noi cand le putem importa. O linie de productie similara a fost si la Calan. Importatorii sunt mai tari decat cei care vor sa creieze locuri de munca.

 • 12 septembrie 2012 la 10:39
  Permalink

  Ponta e suparat pe Angela Merkel nemti nu au ce cauta la noi sa mearga sa investeasca si sa voteze la ei:)
  Francezii prin “Ponta”Musson ne vor vinde in continuare tuburi din fonta ductila .

 • 12 septembrie 2012 la 11:21
  Permalink

  S-a trezit din somn si trebuie sa dea vina pe PSD ca doar urmeaza compania electorala si cu ce ar iesi la inaintare , somn linistit domnule poate o sa vizezi tot timpul PSD cu regret ca n-ai ajuns in barca lor

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare