Sport

Scandal imens înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Organizatorii și autoritățile nu și-au respectat promisiunile

De când Parisul și-a lansat can­di­da­tura pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, pe care a câștigat-o în 2017, proiectul a suferit multe modificări din partea organizatorilor și a auto­ri­tăților guvernamentale. Mai multe pro­misiuni-cheie făcute de comitetul de organizare au rămas nerespectate, anunță stiripesurse.

Prea mari
În cei șapte ani de când Parisul a câș­tigat dreptul de a găzdui Jocurile Olim­pice din 2024, mai multe promisiuni-cheie făcute de comitetul de orga­ni­za­re au rămas nerespectate, susține inside­thegames.
Iubitorii sportului consideră că pre­țurile biletelor sunt prea mari, în timp ce părinții se plâng că faptul că trebuie să cumpere bilete pentru copii este în con­tradicție cu ideea „Jocurilor Po­po­rului”. În replică, organizatorii spun că prețul biletelor este comparabil cu cel de la Londra 2012.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 de pe Sena a fost planificată inițial pentru 600.000 de spectatori, dintre care 100.000 de posesori de bilete. Din motive de se­curitate, prezența a fost limitată la 222.000 de persoane, menținându-se 100.000 de locuri cu bilete plătite. A avut loc și o schimbare de filozofie. Inițial, spectatorii trebuiau să se înre­gis­treze printr-o loterie. Acum, toți par­ticipanții vor fi invitați direct de către administrațiile publice și comitetul de organizare.
Sloganul guvernului francez, „Jocu­rile finanțează Jocurile”, nu se va rea­liza, având în vedere implicarea semni­fi­cativă a fondurilor private și faptul că diferitele administrații publice franceze au alocat deja peste 2,4 miliarde de euro pentru infrastructură, proiecte ur­bane și laboratorul antidoping, printre alte inițiative.
Macron a reiterat că „nu va exista nici o taxă pe Jocuri”, deși o mare parte din cheltuieli vor proveni din fonduri pu­blice. Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi, a prezis recent că la final investiția publică s-ar putea ridica la „3-5 miliarde de euro”. Adevărata am­ploare a cheltuielilor publice va fi cu­noscută după Paris 2024.
„Toți deținătorii de bilete vor avea acces la călătorii gratuite pe întreaga rețea de transport public din regiunea pari­ziană în ziua competiției”, promitea dosarul de candidatură, dar în cele din urmă acest lucru nu va fi pus în aplicare așa cum s-a afirmat inițial.

Poluarea dă bătăi de cap
În decembrie 2022, Autoritatea de Transport din Regiunea Parisului, în în­cercarea de a genera venituri supli­men­tare, a anunțat prețuri speciale pentru Jocuri: un singur bilet de metrou la 4 euro, aproape dublu față de prețul nor­mal, invocând o creștere pre­co­ni­zată de 15 la sută a traficului pentru acest eveniment. Impactul asupra me­diului este o altă problemă care a fost tratată diferit față de planurile inițiale. Astfel, era prevăzut că jocurile vor avea un impact „pozitiv” asupra mediului prin compensarea emisiilor de CO2, dar această idee a fost ulterior a­ban­do­nată. Criticii, inclusiv experți, și-au ex­pri­mat îngrijorarea cu privire la con­ceptul inițial, argumentând că acesta dădea falsa impresie că evenimentul nu va avea nici un impact asupra me­diu­lui. Obiectivul actual al organizației este de a reduce emisiile de CO2 cu 50 la sută. Aceste emisii au trei surse: transporturile, construcția in­fra­struc­turii și activitățile direct legate de Jo­curi, cum ar fi cazarea și cateringul. Ieri s-a aprins flacăra olimpică pentru Jo­cu­rile Olimpice de la Paris 2024, a a­nun­țat Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura