Sărutul morții, sculptura care celebrează viața de apoi
Sculptura „Sărutul statuii morții” (foto) se află în vechiul cimitir catalan Poblenou din Barcelona. Este amplasat într-unul din colțurile îndepărtate ale cimitirului, ca și cum cineva ar vrea să-l ascundă de ochii indurerați.
Necunoscut
În 1930, familia Llaudet a jelit pierderea fiului lor și, la scurt timp după înmormântare, o astfel de piatră originală a apărut pe mormânt. Pe sculptură, moartea sub forma unui schelet înaripat sărută un tânăr pe frunte. Creatorul acestei capodopere întunecate rămâne necunoscut, ceea ce adaugă și mai mult mister lui Kiss of Death. Epitaful de pe mormânt este rândul marelui poet și preot Verdaguer Jacint, care mai târziu a fost numit eretic și a fost dezgropat pentru poeziile sale mistice. Originalul și traducerea epitafului:
„Și inima lui tânără nu se poate abține;
În venele sale sângele se oprește și îngheață
Iar încurajarea credinței pierdute îmbrățișează
Cădea simțind sărutul morții .
„Inima lui tânără nu va mai bate;
Sângele s-a oprit și a înghețat în vene, Și fără sprijinul credinței pierdute, îmbrățișați
Deschide căderea, simțind sărutul morții.
Sculptura evocă sentimente ambigue: între groază și admirație, există un șir invizibil de întrebări despre cele veșnice. Ei spun că tocmai ea a fost cea care l-a inspirat pe cineastul Ernst Ingmar Bergman să creeze tabloul „Cel de-al șaptelea sigiliu” – despre comunicarea Cavalerului și a morții.