Sarmizegetusa Regia poate rămâne fără regulament de vizitare

31 ianuarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Natalia Bumbac

Tribunalul Hunedoara a stabilit să se pronunţe astăzi faţă de cererea depusă de Dan Oltean, fostul director al Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Hunedoara, de anulare a Regulamentului de vizitare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Acţiunea în instanţă a fost înregistrată în 25 mai 2016, avându-i ca pârâţi pe Consiliul Judeţean Hunedoara şi serviciul din subordinea acestuia care are în administrare monumentul istoric.

„Acţiunea este tardivă”
Din informaţiile noastre, Dan Oltean a cerut anularea Regulamentului după ce a fost amendat în timpul unei vizite la Sarmizegetusa Regia. Regulamentul, întocmit şi aprobat de CJ Hunedoara, prevede numeroase restricţii vizitatorilor şi impune un anumit comportament în incinta monumentului istoric, înscris pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Totuşi, explicaţia pe care am primit-o de la CJ Hunedoara vizavi de cererea lui Dan Oltean ne arată că anularea Regulamentului de vizitare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia ar fi, practic, imposibilă. Asta pentru că, între timp, regulamentul atacat în instanţă a fost modificat, în septembrie 2016 fiind aprobat un altul, fapt pe care administraţia judeţeană l-a arătat şi în concluziile depuse în instanţă.
„Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice din cadrul CJ Hunedoara  a transmis instanţei o serie de concluzii scrise în urma acestei reclamaţii. Astfel, acţiunea introdusă de reclamant în data de 07 decembrie 2016 este tardivă, întrucât în 30 septembrie 2016 a fost modificat Regulamentul de vizitare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, printr-o Hotărâre a CJ Hunedoara. HG 186/2016 abrogă regulamentul de vizitare adoptat în anul 2014, la care face referire reclamantul în plângerea sa către instanţă. Tot potrivit documentului înaintat instanţei de către Serviciul Monumente Istorice, reclamantul nu s-a arătat interesat de noul Regulament aflat în dezbatere publică în perioada 20 iulie – 30 septembrie 2016, deşi a pretins că este preocupat de protejarea monumentului istoric. În aceste condiţii, cererea de chemare în judecată a fost considerată neîntemeiată”, au explicat reprezentanţii CJ Hunedoara.
De precizat că amenzile prevăzute în Regulamentul de vizitare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia sunt între 100 şi 2.000 de lei, iar instituirea acestuia a fost necesară pentru protejarea monumentului istoric şi a zonei adiacente de la distrugere, poluare sau vandalizare.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sentinţă în dosarul oamenilor de afaceri italieni agresaţi în centrul Devei: „Unguru”, doi ani de puşcărie

Judecătoria Deva a dat sentinţa în dosarul în care doi deveni, Raoul Locsei (foto stânga), zis „Unguru” şi Petru Anton...

Consilierul local Ioan David, dat afară din partid

Ieri, Biroul Local al PSRO Deva s-a întrunit în şedinţă, după scandalul provocat de declaraţiile consilierului local Ioan David (foto),...

Dosarul lui „Adi Bocşeru”, retrimis la procurori

Ieri, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat cu privire la contestaţia lui Adrian Stoicoi, zis „Adi Bocşeru” (foto), faţă...

Închide