Sărbători fără… fiţe pentru sportivi

Ciprian Marinuţ

Majoritatea sportivilor hunedoreni alege să petreacă sărbătorile de iarnă acasă şi în familie, iar vacanţele luxoase din staţiunile cu pretenţii care erau la modă acum câţiva ani au devenit vise interzise. Moşul va fi unul sărac pentru mulţi dintre sportivii hunedoreni. Indiferent dacă au avut sau nu performanţe, finalul lui 2012 este unul lipsit de câştigurile financiare din alţi ani.

Fotbaliştii, afectaţi de criză
Chiar şi pentru fotbalişti, cei mai bine plătiţi dintre sportivi, conturile sunt mai „găurite” decât înainte de 2012. Nici chiar jucătorii de la FC Hunedoara, care sunt cu salariile la zi, nu se lăfăie în bani, pentru a-şi putea permite revelioanele de altă dată, petrecute în ţări exotice. Iar în cazul celor care activează la cluburi lovite de criză sau la cele de amatori, situaţia e destul de sumbră. Jucătorii de la Jiul ţin aproape de familie, mulţi dintre ei cu gândul la banii pe care îi au de încasat de la club şi speră la un viitor mai bun. „Unde să mergem cu zero bani în buzunare. Stăm cu familiile şi ne facem planuri pentru la anul”, au spus mai mulţi componenţi ai clubului din Petroşani.

Popicarii şi atleţii s-au obişnuit fără bani
Într-o situaţie şi mai dificilă financiar decât fotbaliştii, sunt mulţi alţi sportivi care practică discipline mai puţin bănoase decât cei de la sportul rege. Unii dintre cei mai năpăstuiţi par a fi şi în  acest an popicarii petrileni. Un an întreg au muncit fără salarii şi fără indemnizaţii, dar cu plăcere, spun ei. „Vom sta acasă, nu mergem nicăieri. A fost un an greu, nu ne permitem noi vacanţe, ca fotbaliştii”, a spus antrenorul Marcel Dobrică. Şi mai săraci decât popicarii par a fi atleţii veterani, care în cursul anului, s-au deplasat la concursuri cu bani din pensiile personale. Violeta Munteanu, Eugen Cârlejan şi Petru Ambruş sunt multi-medaliaţi în acest an. Pentru ei, Moşul va veni doar cu un bilanţ pozitiv de rezultate, pentru că de recompense, nici nu poate fi vorba, iar sărbătorile le vor petrece acasă, în familie. „Stăm acasă, unde să mergem cu sărăcia asta. Mă gândesc serios dacă la anul mă voi retrage sau nu”, a spus Violeta Munteanu.

Unii „lucrează” de sărbători
Cei mai defavorizaţi de sărbători vor fi sportivii de la CSŞ Petroşani, care au un final de an foarte încărcat. Practicanţii sporturilor albe se vor afla timp de două săptămâni în Parâng, unde vor avea loc concursuri naţionale de schi şi sanie, iar apoi, sportivii vor pleca în străinătate, la alte competiţii. „Avem un final de an încărcat. Sărbătorile pentru noi vor fi la locul de muncă”, a spus directorul CSŞ Petroşani, Zoltan Toth.
Indiferent de valoarea cadourilor pe care le vor primi sau de locul de petrecere a sărbătorilor de iarnă, le dorim tuturor sportivilor hunedoreni, antrenorilor şi conducătorilor de cluburi, sănătate, bucurie şi un An Nou mult mai bogat în performanţe şi câştiguri financiare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.