Comunitate

Sărbătoarea meşterilor populari de la Obârşa

Magdalena Şerban

Susţinând valorile şi condamnând kitsch-urile, „Sărbătoarea meşterilor populari” din satul Obârşa împleteşte obiectele populare autentice cu cântecul şi jocul.
Anul acesta, în cadrul sărbătorii, ziua de 23 iulie va fi dedicată celor tineri, adepţi ai ritmurilor moderne, într-o discotecă special organizată pentru ei, seara, nelipsind spectaculosul foc de artificii. În 24 iulie, expoziţia cu vânzare a artiştilor populari va sta la dispoziţia tuturor iubitorilor de frumos şi tradiţie, iar pentru că nimic nu merge mai bine cu vechile îndeletniciri decât muzica populară, aceasta va răsuna până în creştetul munţilor, prin glasul unor cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular. 

Meşteşuguri pe cale de dispariţie
„Deşi avem o concurenţă serioasă, manifestarea noastră desfăşurându-se în aceeaşi perioadă ca şi cea de pe Muntele Găina, sperăm ca localnicii să aleagă să ne fie alături. Nu le putem promite decât că vom petrece cu drag, într-un spaţiu minunat. Din păcate, deşi suntem recunoscuţi ca având rădăcini puternice în ceea ce priveşte arta populară, au mai rămas destul de puţini oameni care să le ducă mai departe. Marea majoritate sunt trecuţi de tinereţe, iar unii abia acum deprind tainele olăritului, ale storsului de ulei de dovleac, ale dogăritului şi prea puţini, ale rotăritului, pentru că nu prea mai există cerere. Nici costumele populare nu mai sunt purtate ca altădată, le mai poţi vedea îmbrăcate doar la evenimentele importante. Totuşi, ca să putem să valorificăm ceea ce ne defineşte cel mai bine – meşteşugurile – vrem să le cuprindem într-un proiect pe Măsura 313 (centru de informare turistică). Ne ajută şi zona, fiind una aparte”, a precizat Tiberiu Octavian Tămaş (foto), primarul comunei Tomeşti.
Ceramica de Obârşa este  recunoscută pentru autenticitatea şi utilitatea ei, ceea ce îi făcea pe olari să se laude cu faptul că în satul lor a luat naştere oala de fiert sarmale, care dă mâncării un gust special, bine cunoscut de gospodine. Se zice că până şi olarii de Corund au preluat modelul vasului din Obârşa, recunoscându-i valoarea. Specialiştii cred că ceramica din satul hunedorean a rămas cea mai apropiată de cea dacică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.