Actualitate

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim pe economie, în cadrul unei întâlniri a repre­zen­tanţilor cultelor cu ministrul Muncii şi Soli­darităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Pro­iectelor Europene, Teodora Preoteasa, Patriarhul Daniel.

Pentru salarii
Anul trecut, reprezentanții cultelor reli­gi­oase au primit 9,18 milioane lei de stat pen­tru plata salariilor către personalul ne­cle­rical, potrivit gândul.info. Patriarhul a mai solicitat guvernului şi completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30 la sută la 40 la sută a ponderii posturilor clericale, pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80 la sută, în contextul în care anul trecut s-au primit 817,3 milioane de lei de la stat pentru achitarea salariilor. El a precizat că o astfel de măsură ar fi esențială mai ales pentru bisericile din mediul rural, care adesea se confruntă cu lipsa fondurilor ne­cesare funcționării.

Puțin peste minimul pe economie
Vă prezentăm în con­ti­nuare grila de sa­la­rizare a pre­o­ţilor, din care reiese că cel mai mare salariu brut nu depăşeşte 4.000 lei, iar cel mai mic este doar puţin peste cel minim pe economie. Sumele sunt brute şi variază în funcţie de studii şi de gradul de încadrare.

  • Preoți cu studii superioare și grad I: 4.000 lei
  • Preoți cu studii superioare și grad II: 3.900 lei
  • Preoți cu studii superioare și grad definitiv: 3.850 lei
  • Preoți debutanți cu studii superioare: 3.700 lei
  • Preoți cu studii medii și grad I: 3.700 lei
  • Preoți debutanți cu studii medii: 3.550 lei
  • Preoți cu studii medii și grad definitiv: 3.550 lei
  • Patriarhul primește în jur de 25.000 de lei brut în fiecare lună. (A.N.)

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura