Sapta, demisie din fruntea Federaţiei Române de Judo

Ciprian Marinuţ11 x 2 doru sapta judo

Deveanul Doru Ioan Sapta (foto) a demisionat din funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Judo, la finalul săptămânii trecute. Unicul hunedorean care s-a aflat la conducerea unei federaţii naţionale a precizat într-un comunicat publicat de site-ul oficial al FR Judo că demisionează „din motive personale” şi că solicită convocarea unei şedinţe a Comitetului Director al Federaţiei. Decizia este în contradicţie cu rezultatele sportive foarte bune ale judo-ului românesc, dar se pliază pe „atacul” MTS, care a sistat recent finanţarea FRJ.
Rezultate bune, acţiuni controversate
Doru Ioan Sapta a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Judo în 12 noiembrie 2013, când a fost ales de Adunarea Generală a federaţiei, reunită la Braşov. Pe durata mandatului său, rezultatele sportive ale judo-ului românesc pe plan internaţional au fost unele dintre cele mai bune. Contrar performanţelor sportive, se pare că în sânul Federaţiei situaţia era una încâlcită. Secretarul general al FRJ, Sandu Bălgrădean, a publicat o scrisoare deschisă prin care-l acuza pe preşedintele Doru Sapta de deturnări de fonduri, cheltuieli fictive şi de favoritisme în finanţarea lotului olimpic feminin, coordonat de antrenorul Florin Bercean. În urma acestei scrisori, Ministerul Tineretului şi Sportului a stopat finanţarea pe trimestrul al IV-lea la FR Judo, pretextând nereguli financiare, iar activitatea sportivă din judo a fost bulversată. Pentru a evita amplificarea necazurilor în judo-ul românesc, Doru Sapta a ales varianta demisiei.
COSR caută înlocuitor
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a analiza situaţia de la FRJ, care a culminat cu demisia lui Doru Sapta din funcţia de preşedinte la sfârşitul săptămânii trecute. La întâlnirea care va avea loc la sediul Casei Olimpice, azi de dimineaţă, din partea FRJ vor participa Gheorghe Savu – secretarul general interimar, Florin Bercean – antrenorul lotului olimpic feminin şi Emanoil Câmpeanu – secretar federal. Prin această întâlnire, Alin Petrache doreşte identificarea unor soluţii pentru finanţarea activităţii, astfel încât sportivii şi antrenorii angrenaţi în procesul de calificare şi pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, să nu aibă de suferit de pe urma acestor evenimente, precizează COSR într-un comunicat. În Comisia Tehnică, COSR a stabilit că FRJ are potenţial de medalii pentru Rio 2016, astfel că forul olimpic a început să susţină financiar sportivii şi antrenorii cu potenţial de calificare, după ce Ministerul Tineretului şi Sportului a stopat finanţarea Federaţiei pentru unele probleme apărute la nivel administrativ. Din partea COSR vor participa Alin Petrache, Ioan Dobrescu – secretar general, Florin Mişcă – secretarul general adjunct, Alexandru Epuran – director sportiv, Dragoş Tătaru – expert sportiv. De asemenea, vor mai fi prezenţi Liviu Răducanu şi Mihai Căpăţână ca reprezentanţi ai Comisiei Tehnice Olimpice şi pentru Sportul de Performanţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.