Săpături arheologice la Sarmizegetusa Regia

7 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

             O nouă campanie de săpături arheologice este în plină desfăşurare la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, un colectiv de specialişti de la mai multe muzee din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Deva continuând cercetarea unei noi căi de acces situată în Zona Sacră.
„Continuăm săpătura de acum doi ani, într-un sector de pe terasa a noua. Urmărim identificarea joncţiunii dintre Marele Drum şi aleea pavată, dar şi elemente din părţile adiacente terasei a noua“, a declarat coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic, prof. univ. dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Până în prezent au fost identificate trei segmente ale unei alei pavate cu dale de piatră- gresie, andezit şi calcar. Aleea este o ramificaţie a drumului ceremonial principal, un obiectiv al campaniei de săpături arheologice fiind descoperirea joncţiunii dintre ele.
În acelaşi sector, situat pe terasa a noua, este în curs de desfăşurare dezvelirea unui edificiu monumental ale cărui plan şi funcţionare vor fi precizate la finalizarea cercetărilor, au informat reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţie care administrează cetatea dacică din Munţii Orăştiei. Campania de săpături arheologice a început în urmă cu o săptămână şi va continua până pe 7 septembrie, specialiştii prezenţi pe şantier fiind ajutaţi de studenţi ai Facultăţii de Istorie din cadrul UBB, aflaţi în practică universitară. Rezultatele săpăturilor din acest an vor fi prezentate în cadrul unei manifestări de genul „Zilele porţilor deschise“, spre sfârşitul lunii august, data exactă urmând să fie stabilită în urma consultărilor dintre arheologi şi reprezentanţii CJ Hunedoara. De altfel, finanţarea campaniei este asigurată din fonduri ale CJ Hunedoara şi ale Ministerului Culturii.(Sorin Blada, Agerpres)

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Apel al primarului din Crişcior

Primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui (foto), roagă oamenii din comunitatea pe care o păstoreşte ca de Sfânta Maria, sărbătorită în...

Anunţ finanţe, 07.08.2019

Anunţ finanţe, 07.08.2019

Închide