Comunitate

Sântămăria Orlea, pregătită pentru vremuri grele

Magdalena Şerban

Criza economico-financiară, în loc să se tempereze, pare a se adânci tot mai tare. Grijulii pentru viitorul comunităţii pe care o păstoresc, primarii încearcă să facă anumite predicţii financiare, dar mai ales, să adopte noi strategii pentru comunitate. Edilul din Sântămăria Orlea nu pare speriat de criză, pentru că, vorba aceea, „românul o cunoaşte de când se naşte“, însă nu vrea ca surprizele neplăcute să treacă pragul comunei, nici de acum încolo.

Speranţe mari în fondurile europene

Edilii din Sântămăria-Orlea şi-au pus mari speranţe într-un proiect de 9.000.000 lei, accesat pe fonduri de mediu, care vizează realizarea reţelei de apă şi canalizare în satele Sânpetru, Vadu, Bărăşti şi Săcel. „Suntem optimişti în ceea ce priveşte eligibilitatea acestui proiect. Să sperăm că optimismul acesta se va materializa curând”, spune Victor Ioan Filip (foto), primarul comunei Sântămăria Orlea. Iar ceea ce îi bucură foarte tare, zilele acestea, este tranşa de 50.000 de lei, primită pentru realizarea unui teren de sport în centrul de comună. Face parte dintr-un proiect aprobat prin HG şi a cărui valoare totală este de 460.000 lei. „Este greu cu banii din bugetul local. Sunt atât de puţini, încât te tot socoteşti cum să-i faci să ajungă de la o lună la alta. Ne bucurăm pentru posibilitatea realizării acestui teren de fotbal, pentru că este binevenită orice modalitate de divertisment pentru comunitate”, afirmă Victor Ioan Filip.

Un nou lăcaş sfânt

Până nu de mult, credincioşii ortodocşi din satul Sânpetru se închinau într-o bisericuţă, veche şi neîncăpătoare. Dar, din această lună ei au în sat un nou lăcaş de cult, cu care se pot mândri. De fapt, construcţia bisericii din Sânpetru a început în 1996, pentru ca toţi cei din sat, cu credinţă în Dumnezeu, să aibă un loc de rugăciune şi închinăciune. După multă trudă şi sacrificii, luna aceasta, credincioşii s-au putut bucura de slujba de sfinţire a noului lăcaş.

„De 14 ani, o fericită coincidenţă pentru mine, deoarece tot de atât timp, am şi calitatea de primar, se lucrează la biserică. Mulţumesc mult sătenilor care au contribuit cu sume de bani la ridicarea acestui edificiu, colegilor mei din primărie, Consiliului Local, Consiliului Judeţean Hunedoara, precum şi tuturor celor care au sprijinit comunitatea credincioşilor din Sânpetru. De asemenea, mulţumesc şi pe această cale, Preasfinţitului Gurie şi tuturor reprezentanţilor bisericii care ne-au fost alături, ori de câte ori am avut nevoie. E un sentiment unic să vezi oamenii care te-au ajutat, cum se şi bucură alături de tine. Le mulţumesc pentru că au fost prezenţi la acest eveniment fericit”, spune primarul Victor Ioan Filip.

Grijă pentru vremurile care vin

Se spune că omul harnic îşi face vara sanie, iar iarna căruţă. Aşa a fost şi primarul comunei Sântămăria Orlea. Încă din vară s-a aprovizionat cu combustibil pentru şcoli, deoarece a anticipat că „vin vremuri grele“. Căminele culturale, şapte la număr, au avut şi ele parte de reparaţii, cel care a necesitat mai multe fiind cel din satul Subcetate. „Am făcut tot posibilul să reparăm ce era necesar. Nu se ştie ce bani vor mai fi la anul. Aşa că, am marjat pe puţinul pe care l-am avut”, explică primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura