Sănătatea din bucate

Postul, costisitor sau nu?

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Ştiţi că alimentaţia vegetariană sau de post este mai puţin costisitoare decât alimentaţia obişnuită? Probabil că mulţi dintre voi se vor mira, pentru că eraţi convinşi că este tocmai invers. Dacă aţi face o comparaţie între carne şi soia, veţi vedea că un kg de carne e mai scump de trei-patru ori decât un kg de soia boabe. Iar dacă sunteţi cel puţin patru persoane la acel kg de carne, sigur nu vă săturaţi. Din soia puteţi sa folosiţi o cană de soia boabe pe care să o preparaţi şi vă iasă, de exemplu, un castron mare de pateu de soia care vă va ajunge cel puţin 2 zile la 4 persoane. Am ales această comparaţie pentru că dintre vegetale, soia are cele mai multe proteine (33-49%), mai multe chiar decât carnea (20-24%) şi lumea, în general, nu ştie că e mai săţioasă decât aceasta. O alimentaţie vegetariană sau de post, bine planificată şi corect administrată vă va oferi saţietate şi, cel mai important, vă oferă acea detoxifiere de după iarnă, de care are atâta nevoie corpul nostru. Nu degeaba există postul… Dacă vă asiguraţi mesele din toate grupele de alimente vegetale: leguminoase (soia, mazăre, linte), legume cu frunze verzi, fructe, nuci şi seminţe, nu ar trebui să vă faceţi probleme. Dimpotrivă, veţi avea organismul curat şi sănătos la venirea verii, folosindu-vă de binefăcătoarele verdeţuri de primăvară!
Este adevărat că vegetarianului i se face foame mai repede, dar aceasta este o foame fiziologică, normală. Este semn că digestia s-a terminat, ceea ce nu s-ar întâmpla în cazul în care ar fi consumat carne. Prejudecata de care vorbeam mai sus se datorează şi senzaţiei de „plin“ pe care o oferă carnea. Şi asta, deoarece carnea se digeră foarte încet şi stă mult timp în intestin. Dar să nu uitam efectele toxice ale şederii prelungite ale cărnii în corpul nostru: în primul rând, constipaţia din cauza lipsei fibrelor (care se găsesc numai în vegetale), cu care multe persoane se confruntă; apoi toxinele cu care este încărcată carnea, reintră în circulaţie în organism, fiind punct de plecare al bolilor de care vorbeam în celelalte materiale.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura