Sănătatea din bucate

Mitul proteinelor

06 dietaSimona Timofte

Pentru majoritatea dintre noi proteina înseamnă carne. Mitul că „cine vrea să aibă muşchi trebuie să mănânce cât mai multă carne“ sau că „dacă nu consumi carne o să mori de foame“ a fost denunţat încă din anul 1913 de un profesor american.
Acesta a făcut un studiu la care au participat atleţi de performanţă trecuţi la regim vegetarian. În urma acestui experiment, performanţele sportivilor nu au scăzut, ci s-au ameliorat cu 35 la sută. Concluzia – omul nu are neapărată nevoie de proteine din carne pentru necesarul zilnic. Orice produse vegetale am folosi în alimentaţie, corpul nostru este mulţumit.
Chiar dacă am fost învăţaţi cu ideea că proteinele din carne sunt complete şi nu ne putem lipsi de ele, s-a constatat că organismul nostru este foarte eficient în reciclarea propriilor proteine şi că o dietă bogată în proteine animale are numai dezavantaje. Din cauză că acestea stau mai mult timp în stomac, ne dau o senzaţie prelungită de saţietate, dar fără vreun avantaj nutritiv. O dietă hiperproteică, cum folosesc în special sportivii şi persoanele prost informate, nu poate duce decât la boli: pietre la rinichi, alterarea funcţiei renale, pierderea de calciu prin urină ce duce la osteoporoză, cancer intestinal, boli degenerative. Încă un aspect demn de luat în seamă ar fi că proteinele animale sunt însoţite totdeauna de grăsimi saturate, adică „rele“, cu aceleaşi consecinţe nefavorabile asupra sănătăţii.
Gândiţi sănătos şi luaţi decizii cât timp sunteţi încă… sănătoşi!

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura