Flash

Salvatorii de la Salvamin Petroşani i-au scos din mină pe cei cinci bărbaţi morţi la Baia Mare

Mircea Crivăţ

O formaţie de 12 salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare (Salvamin) Petroşani, condusă de şeful de echipă Gheorghe Mununar şi inginerul şef al CNH Petroşani,  a plecat în noaptea de vineri spre sâmbătă la Baia Mare, pentru a scoate din subteran trupurile neînsufleţite a cinci bărbaţi coborâţi în adâncuri după fier vechi şi care au murit sufocaţi. Salvatorii mineri din Valea Jiului  i-au scos astăzi,  sâmbătă,  la prânz, pe toţi cei cinci bărbaţi care au murit în subteranul unei mine de lângă Baia Mare.

Operaţiunea a durat şase ore

Potrivit publicaţiei online eMaramures.ro, ai căror reporteri au urmărit la faţa locului acţiunea de salvare, operaţiunea de scoatere a victimelor din subteran a durat aproximativ 6 ore şi a fost una dificilă, în zona în care au fost găsite trupurile bărbaţilor nefiind oxigen, doar bioxid de carbon.  Salvatorii i-au găsit pe cei cinci în acelaşi loc, la aproximativ 50 de metri adâncime. Intraseră pe o galerie de coastă. Au mers circa 300 de metri, au coborât apoi pe un puţ orb, care nu are ieşire direct la suprafaţă, şi apoi au mai mers pe galerie orizontală  alţi vreo 300 de metri. În zonă nu există oxigen, acesta este şi motivul pentru care au murit.  Într-o primă etapă a fost asigurată zona, pentru ca salvatorii să nu fie la rândul lor în pericol. Gheorghe Mununar a precizat că în subteran multe din galerii sunt prabuşite. „Poziţia corpurilor era una nefirească. Ei au avansat şi au avansat, iar pentru că au rămas fără oxigen, au leşinat. Sunt undeva la aproximativ 600 de metri, de la intrarea în subteran. Sunt 300 de metri pe galeria de coastă, 50 de metri pe verticală pe puţul orb şi apoi alţi 300 de metri pe galeria orizontală până la locul respectiv.Toţi sunt morţi.I- am găsit pe toţi într-un singur loc, unul peste celălalt, într-o zonă dificilă. E lipsă de oxigen acolo. Din cauza asta au murit toţi. Se merge şi târâş, pe burtă, e dificil accesul acolo”, a declarat Gheorghe Mununar, seful echipei de salvatori din Petroşani.

Mai întâi au fost scoase două trupuri

După ce salvatorii profesionişti din Petroşani au început acţiunea de scoatere a victimelor din subteran, în jurul orei 11.00, au fost scoase la suprafaţă trupurile a doi dintre bărbaţi, acestea fiind transportate la morga Spitalului Judetean Baia Mare pentru efectuarea necropsiei. După circa o oră şi jumătate, la aproximativ 12.30, şi corpurile neînsufleţite ale celorlalţi trei bărbaţi au fost recuperate de echipele de salvare, precizează eMaramures.ro.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Maramureş, acţiunea salvatorilor profesionişti de la Salvamin Petroşani s-a încheiat odată cu scoaterea victimelor.  Staţia Centrală de Salvare Petroşani, singura unitate cu salvatori minreri profesionişti din România, este o sucursală a Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.

Mină aflată în proiect de închidere şi ecologizare

Potrivit eMaramures.ro, Gura Borzaş, unde şi-au găsit sfârşitul cei cinci băimăreni, face parte dintr-un sistem mai complex de aeraj a galeriilor miniere care au aparţinut de Exploatarea Minieră Săsar. Specialiştii au arătat că aceasta este amenajată pe modelul etaje cu subetaje şi permitea dirijarea curenţilor de aer înspre abataje. În zonă există mina principală de pe Valea Borcutului, dar şi mina veche – Wilhelm – ambele incluse în proiectul de închidere şi ecologizare din anul 2006. De fapt, galeria în care s-a produs accidentul mortal era securizată, însă localnicii aflaţi în căutare de fier vechi au vandalizat-o, îndepărtând inclusiv bolovanii care au fost puşi în gura ei, pentru a bloca acesul în subteran.

(sursa foto eMaramures.ro)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura