Salvat din Parâng cu elicopterul

Maximilian Gânju

Un motociclist slovac s-a rănit grav, după ce a căzut cu motocicleta într-o râpă din Masivul Parâng. Pentru că nu putea fi transportat, rănitul a fost îngrijit pe timpul nopţii de salvatori la o stână din munte, iar dimineaţa, un elicopter SMURD a aterizat în apropiere şi l-a dus la spitalul din Târgu Mureş.

Noroc cu ciobanul
Turistul slovac, Andrej Polak, de 39 de ani, pasionat de motociclism şi în special de enduro, a pornit marţi, alături de alţi doi camarazi, să exploreze Parângul, însă într-o zonă foarte sălbatică, a căzut cu motocicleta într-o râpă şi din cauza rănilor, nu s-a mai putut ridica. Disperaţi, camarazii lui au cerut ajutor la o stână nu foarte departe de locul accidentului, iar ciobanul a sunat la 112. „În zona aceea este semnal la telefon, însă, doar în anumite locuri. Au avut noroc că au dat peste ciobanul de la stână, pentru că el ştia exact locul de unde se poate lua legătura cu echipele de ajutor şi, în plus, ne-a putut ghida exact spre zona unde se afla rănitul”, a declarat Dumitru Bârlida, şef Salvamont Petroşani.
Jandarmii montani şi salvamontiştii din Parâng au pornit marţi seara către zona montană Coasta lui Rus – stâna Ghereşu, din masivul Parâng, unde se afla slovacul rănit. „Jandarmii montani şi salvamontiştii din Parâng au ajuns în jurul orei 23.30, la bărbatul accidentat. Acesta prezenta leziuni la picior şi torace, dar era stabil din punct de vedere medical. Având în vedere rănile şi, îndeosebi, dificultatea traseului montan ce urma să fie străbătut, jandarmii montani şi salvamontiştii au luat decizia de a nu transporta persoana accidentată pe timp de noapte, pentru a evita orice risc”, a precizat lt. Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Transportat la Târgu-Mureş
Şeful Salvamont spune că rănitul a fost adăpostit la stână până dimineaţa, pentru că traseul este atât de dificil, încât nu se putea face transportarea în siguranţă. „Nimeni nu putea garanta pentru siguranţa lui, dar şi a echipelor de salvare, pentru că traseul este unul extrem de dificil. A fost învelit în cojoace şi adăpostit la stână până dimineaţa, când a putut fi preluat de ambulanţa aeriană. Avea coaste rupte în urma căzăturii în râpă, motorul s-a făcut praf”, a precizat Bârlida. Ieri,  în jurul orei 9.30, elicopterul SMURD solicitat de jandarmii montani a ajuns la slovacul rănit şi l-a dus la spitalul din Târgu Mureş. „Jandarmii montani şi salvamontiştii au pregătit locul în care acesta urma să aterizeze şi au comunicat datele GPS piloţilor. Totodată, au marcat locul de aterizare cu o coloană de fum”, a mai declarat lt. Răducu. Pe de altă parte, cei trei slovaci nu aveau ce căuta în zona alpină cu motocicletele, însă ei nu vor putea fi amendaţi, pentru că nu au pătruns într-o arie protejată şi nu există cadru legislativ în baza căruia să fie sancţionaţi. Printre pasionaţii de motociclism de peste hotare există chiar şi o vorbă cum că „România este ţara de vis”, pentru că legea este ambiguă şi li se permite accesul cu motorul în zone sălbatice. La ei în ţară, în astfel de zone n-ar putea intra vreodată, fără
să fie amendaţi ori chiar să ajungă după gratii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare