Salariile compensatorii ale minerilor, sub semnul întrebării

Carmen Cosman

În lipsa subvenţiei de la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei Petroşani este nevoită să suporte din propriile venituri sumele necesare acoperirii plăţilor compensatorii pentru angajaţii care s-au disponibilizat. Un efort bugetar deloc de neglijat, adică vreo 10 milioane de lei lunar. Liderii minerilor se tem, însă, că banii nu vor ajunge la oameni.

În funcţie de anii lucraţi
Plăţile compensatorii sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă şi se acordă în funcţie de vechimea în muncă. Circa 85 la sută dintre cei care au plecat au între 15 şi 20 de ani vechime şi vor primi 10 salarii medii nete pe companie, adică 21.000 de lei, în trei tranşe egale, lunare, în octombrie, noiembrie şi decembrie. Cei care au între 20 şi 25 de ani vechime vor primi 15 salarii, respectiv 25.000 de lei, iar cei cu vechime mai mică vor primi între trei şi cinci salarii medii nete pe companie. Teoretic, banii sunt din subvenţii, practic însă, acestea nu au venit încă, aşa că sumele sunt suportate din fondurile proprii ale Companiei. În aceste condiţii, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la existenţa acestor fonduri. „Este o mare problemă. Ajutorul de stat nu a venit, iar aceşti bani trebuie să-i achite Compania, din producţia vândută. Părerea mea este că nu o să aibă de unde. Am spus-o de mult, dar nu am fost luat în seamă”, a declarat el. Liderul LSMVJ spune că reprezentanţii Comisiei Europene nu şi-au dat acceptul pentru acordarea ajutorului de stat, iar Ministerul Finanţelor nu va da undă verde în acest caz.

One thought on “Salariile compensatorii ale minerilor, sub semnul întrebării

  • 17 octombrie 2011 la 9:00
    Permalink

    Actualul guvern (mai ales ministerul Economiei care este condus de dusmani Vaii Jiului Condescu,Berceanu,Videanu si acum ministerul Munci condus de rautate de Sulfina Barbu)isi bat joc de mineritul Vaii Jiului,au ochi doar pentru lignitul slab calitativ din Gorj al lui Condescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Jiul trăieşte din nou

Jiul Petroşani a depăşit „pasa neagră” cu care s-au confruntat în startul campionatului şi a ajuns la al treilea rezultat

Sãrbãtoare de poveste la Corvinul

Trei zile şi două nopţi de sărbătoare alb-albastră la Hunedoara. Cuceriţi şi motivaţi de rezultatele de legendă ale Corvinului din...

A fugit de la locul accidentului

O femeie de 60 de ani, din comuna Brănişca, a fost lovită în plin şi accidentată grav pe o trecere

Închide