Comunitate

Salariile agricultorilor hunedoreni, nici prea mari, dar nici mici

Cristina Ghenea

Vara aproape a trecut, iar primele semne arată că avem un an agricol bun. Experţii în agricultură estimează că vom avea producţii aproape duble faţă de anul trecut şi astfel, şi veniturile fermierilor au mai crescut. Într-un top realizat la nivel naţional privind salariile agricultorilor, judeţul Hunedoara ocupă poziţia cu numărul 32, cu un salariu mediu de 988 de lei, pe lună. În mod paradoxal, această sumă este mai mare decât cea încasată de un fermier din judeţul Teleorman, de exemplu, localizat în zona de sud a ţării, binecunoscută drept o zonă cu potenţial agricol ridicat.

În centrul şi în estul ţării, cele mai mari
Potrivit statisticilor, agricultorii din judeţul Sibiu au cel mai mare salariu mediu lunar, adică 1.381 lei, urmat fiind de judeţele Galaţi şi Suceava, cu 1.344 lei, şi respectiv 1.329 lei. În schimb, în coada clasamentului, se află judeţele Harghita şi Covasna, cu sume de 892 lei şi de 853 de lei. Judeţul Hunedoara, însă, se află pe locul 32, mai sus decât Botoşani, Caraş-Severin, Sălaj, Teleorman, Mureş, Călăraşi sau Mehedinţi.
Potrivit lui Ioan Ştefan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara, sunt mai mulţi factori care influenţează creşterea acestor venituri şi care impun diferenţa între salariile agricultorilor din ţară. „Regimul climatic de temperatură, din acest an, a fost, în medie, favorabil. Producţiile de grâu au fost mulţumitoare, cele de porumb sunt în stare foarte bună şi ne aşteptăm să fie, de asemenea, consistente, şi am avut noroc şi de producţii de legume mai generoase. Bineînţeles, pe lângă toate acestea, intervine hărnicia fermierilor şi iscusinţa cu care combină investiţiile făcute cu managementul”, a declarat Ioan Ştefan.
Acesta a mai adăugat că, pe suprafaţa judeţului nostru sunt 280.000 de hectare de terenuri agricole, dintre care 190.000 sunt pajişti şi fâneţe, 80.000 de hectare sunt terenuri arabile, 4.000 de hectare – grădini de legume ale locuitorilor din mediul rural şi urban, iar 1.000 de hectare sunt livezi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura