S-a mai recuperat o monedă de aur, furată din Munţii Orăştiei şi vândută în străinătate

29 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Adriana Năstase

În această lună, ofiţeri şi procurori din judeţ au recuperat o monedă antică de aur Lysimach, sustrasă din Munţii Orăştiei şi apoi vândută colecţionarilor din afara ţării. Moneda a fost recuperată de la Milano şi va fi adusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Într-un co­municat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara este prezentată o situaţie cu cele şapte tezaure de monede antice, furate din Munţii Orăştiei şi traficate peste hotare.
„În cursul lunii iulie 2020, ofiţerii de poliţie specializaţi pe linia protejării patrimoniului cultural din cadrul Inspec­toratului de Poliţie Judeţean Hunedoara – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au recuperat o monedă stater Lysimach de aur, emisă în secolul I î. Hr., de regele Mithridates VI Eupator, existând indicii că moneda provine din tezaurele dacice sustrase, după anul 1990, din Munţii Orăştiei.
Conform situaţiei de fapt reţinută în cauză, în perioada 1996-2007, au fost sustrase din situl arheologic Sarmize­getusa Regia 7 tezaure de monede Koson, Pseudo-Lysimach de aur, monede dacice, denari romani, bunuri care, ulterior, au fost exportate ilegal şi valorificate prin intermediul caselor de licitaţii din Uniunea Europeană şi SUA.
În anul 1996, un tezaur de 3.600 de stateri din Pseudo Lysimach, Pharnakes şi Assander a fost exportat ilegal, iar, ulterior, a fost valorificat prin intermediul caselor de licitaţii din Uniunea Europeană. În perioada 2000-2001, un tezaur de 4.000 de drahme din argint, monede dacice, a fost valorificat în Marea Britanie şi SUA.
În perioada decembrie 2003 – decembrie 2006, un tezaur de 2.000 de monede romane din argint, 4.000 de monede Lysimach din aur, 1.200 de monede tip Koson din aur, precum şi 3.000 drahme tip Koson din argint, a fost valorificat prin mai mulţi dealeri de antichităţi din România, Serbia şi SUA.
În perioada 16-17 iunie 2007, un tezaur de 1.200 de mo­nede din aur, de tip Koson, a fost exportat ilegal, în perioada decembrie 2009 – august 2010 şi supus procesului de spă­lare la casele de licitaţii din Germania şi Anglia. Toate te­zaurele menţionate mai sus au fost date în urmărire naţională şi internaţională, în mai multe dosare penale.
În dosarul penal nr. 972/P/2018 au fost emise mai multe ordine de anchetă, pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu sustrase. Moneda stater Lysimach a fost recuperată cu ajutorul Parchetului din Milano, care a pus în executare ordonanţa de imobilizare emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Moneda urmează a fi predată Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Administratorul public, Costel Avram, şi-a lansat candidatura pentru Primăria Petroşani

Mircea Crivăţ Administratorul public al judeţului, Costel Avram, candidatul PSD Hunedoara pentru postul de primar al municipiului Petroşani, respectând regulile...

Ovidiu Moş, reconfirmat candidatul PSD la Primăria Deva

Cei trei sunt Ovidiu Moş, cel care a fost desemnat deja candidatul PSD pentru funcţia de primar al reşedinţei de...

Bulina neagră

Elis Covaci, tânăr de 19 ani, din Lupeni Pentru că a fost condamnat, la propunerea procurorilor şi a dovezilor puse...

Închide