S-a lansat programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătăţii vrea să acceseze bani de la Banca Mondială
Magdalena Șerban
Recent, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede modernizarea blocurilor alimentare la spitale. Estimativul e de 2,5 milioane de euro per unitate sanitară, generând o alocare de 450 milioane de euro. Și la spitalul din Brad ar fi nevoie de o astfel de reabilitare și dotare, la fel ca în multe altele.
Fără catering
Potrivit unei evaluări făcute de minister în 252 de spitale publice, două treimi dintre acestea au servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii. Însă mulți bolnavi internați se plâng de faptul că mâncarea ajunge rece, nu e consistentă, e insuficientă ori/și fără gust. Iar uneori slabă din punct de vedere caloric. Așa că s-a decis reabilitarea bucătăriilor, ca soluție optimă. Ca sursă de finanțare, ministrul a indicat Banca Mondială cu care deja s-au purtat discuții avansate, așa că speranța autorităților e ca începutul anului 2024 să vină cu concretizarea demersului. Reamintim că de la 1 iunie 2022, valoarea alocației de hrană în spitalele publice a fost majorată semnificativ. Astfel, a crescut de la 11 lei la 22 lei pe zi pentru pacienții spitalizați (copii și adulți), lăuze și însoțitori și la 33 lei pe zi pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii. ,,Avem bucătărie, nu apelăm la serviciu de catering. Dar e nevoie de modernizare, totul din inox, nou și adaptat cerințelor și necesităților în domeniu. Noi, spre exemplu, deși nu le mai utilizăm, încă deținem sobele acelea uriașe pe care să gătea demult. Ele sunt cu injecție pe motorină. Le-am scos din circuit, acum se prepară hrana pe aragaz. Dar, repet, chiar ne-am bucura să ne știm pe lista ministerului”, a afirmat managerul Spitalului Municipal Brad, Ioan Cobori (foto).