Comunitate

S-a lansat programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Ministerul Sănătăţii vrea să acceseze bani de la Banca Mondială

Magdalena Șerban

Recent, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede modernizarea blocurilor alimentare la spitale. Estimativul e de 2,5 milioane de euro per unitate sani­tară, ge­nerând o alocare de 450 mili­oane de euro. Și la spitalul din Brad ar fi nevoie de o astfel de reabilitare și do­tare, la fel ca în multe al­tele.

Fără catering
Potrivit unei evaluări făcute de minis­ter în 252 de spitale publice, două treimi dintre acestea au servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii. Însă mulți bolnavi internați se plâng de faptul că mâncarea ajunge rece, nu e con­sistentă, e insuficientă ori/și fără gust. Iar uneori slabă din punct de vedere ca­loric. Așa că s-a decis reabilitarea bu­că­tăriilor, ca soluție optimă. Ca sursă de finanțare, ministrul a indicat Banca Mondială cu care deja s-au purtat dis­cuții avansate, așa că speranța autori­tă­ților e ca începutul anului 2024 să vină cu concretizarea demer­su­lui. Reamin­tim că de la 1 iunie 2022, valoarea alo­cației de hrană în spitalele publice a fost majorată semnifi­cativ. Astfel, a crescut de la 11 lei la 22 lei pe zi pentru pacienții spitalizați (copii și adulți), lă­uze și în­soțitori și la 33 lei pe zi pen­tru bol­navii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, he­pa­tită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii. ,,Avem bu­cătărie, nu apelăm la serviciu de catering. Dar e nevoie de mo­dernizare, totul din inox, nou și adaptat cerințelor și necesităților în domeniu. Noi, spre exemplu, deși nu le mai uti­lizăm, încă deținem sobele acelea uri­așe pe care să gătea demult. Ele sunt cu injecție pe motorină. Le-am scos din circuit, acum se prepară hrana pe ara­gaz. Dar, repet, chiar ne-am bucura să ne știm pe lista ministerului”, a afirmat managerul Spitalului Municipal Brad, Ioan Cobori (foto).