ActualitateFlashPolitica si administratie

S-a întâmplat minunea! Iohannis l-a nominalizat pe Ciolacu PE-SE-DE premier

S-a întâmplat minunea! Iohannis l-a nominalizat pe Ciolacu PE-SE-DE premier

 

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, chiar de ziua sa de naștere, pe Marcel Ciolacu pentru a forma noul Guvern. Este premierul cu numărul 5 pe care Iohannis îl desemnează de la PSD, în cele două mandate de prim-ministru. Ceilalți premieri PSD au fost: Victor Ponta (de mai multe ori), Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

 

Mai multe crize

La începutul mandatului, Klaus Iohannis anunța că ”voi scăpa țara de PE-SE-DE” și promitea că nu va mai desemna nici un premier din PSD.”S-au terminat consultările și voi anunța decizia mea. Coaliția de guvernare a decis, acum un an și jumătate să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa foarte bine. Am avut premierul Nicolae Ciucă, care a condus un Guvern compus din miniștri desemnați de partidele din Coaliție. România a trecut prin mai multe crize și datorită modului în care coaliția a lucrat am reușit să depășim aceste crize. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine. Faptul că azi ne găsim aici să finalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare politică. românilor li s-a promis stabilitate și au stabilitate. Românilor li s-a promis depășirea marilor crize. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nici o surpriză, îl desemnez pe domnul Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Domnule prim-ministru desemnat vă doresc mult succes în formarea Guvernului și vă aștept la depunerea jurământului”, a spus Klaus Iohannis.

 

Varianta fără UDMR

Structura viitorului guvern, ce va fi condus de Marcel Ciolacu nu a fost ieri definitivată. PSD și PNL și-au împărțit ministerele, însă UDMR a acceptat oferta lui Ciolacu, dar liberalii s-au răzgândit și nu au mai vrut să cedeze Ministerul Mediului pentru UDMR. În aceste condiții, aseară negocierile mai continuau, o totală nebunie.

Cele două partide importante, PSD și PNL, și-au împărțit ministerele, conform înțelegerii.

PSD:

Transporturi – Sorin Grindeanu

Fonduri Europene – Andrian Câciu

Agricultură – Florin Barbu

Economie – Radu Oprea

Apărare – Angel Tîlvăr

Familie – Gabriela Firea

Digitalizare – Bogdan Ivan

Muncă – Marius Budăi

Sănătate – Alexandru Rafila

 

Ministerele PNL:

Interne – Cătălin Predoiu

Dezvoltare – Adrian Veștea

Finanțe – Marcel Bolos ( Al. Nazare)

Externe – Luminița Odobescu

Mediu – Mircea Fechet ( Ciprian Pandea)

Cultură – Raluca Turcan

Energie – Sebastian Burduja

Educație – Ligia Deca

Justiție – Bogdan Mateescu

Viitorul guvern, condus de Marcel Ciolacu, îi va avea ca vicepremieri pe: Cătălin Predoiu, din partea PNL, și pe Marian Neacșu, de la PSD. Dacă UDMR va face parte din noul executiv, Kelemen Hunor va fi și el vicepremier.(A.Năstase)

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura