ActualitateFlash

S-a inaugurat fabrica de bisturie cu radio-frecvenţă

Sorina Popa

O veste bună pentru locuitorii municipiului Paliei. La Orăştie, vor fi fabricate cele mai avansate bisturie din lume. Unde? La fabrica IC Medical INC, a cărei primă hală de producţie a fost inaugurată ieri, pe platforma industrială a municipiului, în prezenţa primarilor municipiilor Orăştie şi Deva, a numeroşi invitaţi. Investitorul şi, totodată, inventatorul acestui bisturiu este un hunedorean, Ioan Cosmescu, stabilit din anul 1983 în America. Deci, ceea ce părea doar un vis, iată că s-a întâmplat la Orăştie, iar povestea frumoasă va continua la Deva.

Bisturie hi-tech
Chimica Orăştie va furniza către IC Medical componentele de plastic necesare fabricării bisturielor hi-tech cu radio-frecvenţă. Ulterior, componentele vor fi asamblate chiar pe platforma fabricii din Orăştie, în incinta noii hale, iar de aici, ele vor lua drumul spitalelor din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
Prin deschiderea producţiei de la Orăştie s-au creat 150 de locuri de muncă şi aceasta reprezintă doar începutul unei investiţii, care se va ridica la peste 100 de milioane de dolari, în fabrica de aparatură medicală care va fi construită începând de anul viitor în zona Sântuhalm.

Doar produse de unică folosinţă
„Primarul Devei, Mircia Muntean, m-a convins să revin acasă şi m-a rugat să investesc în judeţ. La Orăştie, este prima fabrică de acest gen din Europa. La Orăştie se fac doar produse de unică folosinţă. Producem trei tipuri de bisturie şi le vindem cu 28 de dolari bucata. În China am închis fabrica, deoarece calitatea era proastă, chinezii nu lucrează de calitate. După Orăştie, vom realiza la Deva o investiţie de peste 100 de milioane de dolari. Pentru asta, am cumpărat deja un teren de 12 hectare, vizavi de compania Macon”, a declarat Ioan Cosmescu, patronul fabricii.
Primarul Devei, Mircia Muntean, cel care i-a dat ideea lui Ioan Cosmescu de a investi o parte din banii obţinuţi din invenţiile sale în locurile sale de baştină, a declarat cu această ocazie: „Orăştia este doar începutul. Urmează investiţia mare la Deva, unde vor fi create peste 5.000 de locuri de muncă. Va fi cea mai mare investiţie din judeţul Hunedoara. Construcţia fabricii va începe în primăvara anului viitor”, a declarat Mircia Muntean.
Edilul şef al Orăştiei, Alexandru Muntean, susţine că „într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic, iată că se pot contura parteneriate de afaceri, care să creeze locuri de muncă şi stabilitate în oraşul nostru”.
La inaugurarea de ieri, a fost prezent şi medicul Marius Blendea, primul chirurg din România care utilizează bisturiul cu radio-frecvenţă inventat de Ioan Cosmescu. „Folosind acest bisturiu, se reduce timpul intervenţiei şi, de asemenea, bioxidul de carbon eliberat când se foloseşte bisturiul electric este aspirat de aparat. Este important, deoarece nu mai e nevoie să se aerisească sala de operaţii şi personalul nu mai inspiră bioxidul de carbon”, susţine doctorul Blendea.

2 comentarii la „S-a inaugurat fabrica de bisturie cu radio-frecvenţă

  • Toata stima pentru domnul Cosmescu. Pentru Mircia bulina neagra,minte de ingheata apele. Ia vandut domului Cosmescu terenul si l-a mintit ca-l ajuta. Bine ca s-a inceput investitia la Orastie.

  • Bravo Cosmescu. Bravo Mircia..chit ca ai multa vrajala,doar vine campania..:) Succes!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura