S-a inaugurat fabrica de bisturie cu radio-frecvenţă

15 septembrie 2010 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

O veste bună pentru locuitorii municipiului Paliei. La Orăştie, vor fi fabricate cele mai avansate bisturie din lume. Unde? La fabrica IC Medical INC, a cărei primă hală de producţie a fost inaugurată ieri, pe platforma industrială a municipiului, în prezenţa primarilor municipiilor Orăştie şi Deva, a numeroşi invitaţi. Investitorul şi, totodată, inventatorul acestui bisturiu este un hunedorean, Ioan Cosmescu, stabilit din anul 1983 în America. Deci, ceea ce părea doar un vis, iată că s-a întâmplat la Orăştie, iar povestea frumoasă va continua la Deva.

Bisturie hi-tech
Chimica Orăştie va furniza către IC Medical componentele de plastic necesare fabricării bisturielor hi-tech cu radio-frecvenţă. Ulterior, componentele vor fi asamblate chiar pe platforma fabricii din Orăştie, în incinta noii hale, iar de aici, ele vor lua drumul spitalelor din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
Prin deschiderea producţiei de la Orăştie s-au creat 150 de locuri de muncă şi aceasta reprezintă doar începutul unei investiţii, care se va ridica la peste 100 de milioane de dolari, în fabrica de aparatură medicală care va fi construită începând de anul viitor în zona Sântuhalm.

Doar produse de unică folosinţă
„Primarul Devei, Mircia Muntean, m-a convins să revin acasă şi m-a rugat să investesc în judeţ. La Orăştie, este prima fabrică de acest gen din Europa. La Orăştie se fac doar produse de unică folosinţă. Producem trei tipuri de bisturie şi le vindem cu 28 de dolari bucata. În China am închis fabrica, deoarece calitatea era proastă, chinezii nu lucrează de calitate. După Orăştie, vom realiza la Deva o investiţie de peste 100 de milioane de dolari. Pentru asta, am cumpărat deja un teren de 12 hectare, vizavi de compania Macon”, a declarat Ioan Cosmescu, patronul fabricii.
Primarul Devei, Mircia Muntean, cel care i-a dat ideea lui Ioan Cosmescu de a investi o parte din banii obţinuţi din invenţiile sale în locurile sale de baştină, a declarat cu această ocazie: „Orăştia este doar începutul. Urmează investiţia mare la Deva, unde vor fi create peste 5.000 de locuri de muncă. Va fi cea mai mare investiţie din judeţul Hunedoara. Construcţia fabricii va începe în primăvara anului viitor”, a declarat Mircia Muntean.
Edilul şef al Orăştiei, Alexandru Muntean, susţine că „într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic, iată că se pot contura parteneriate de afaceri, care să creeze locuri de muncă şi stabilitate în oraşul nostru”.
La inaugurarea de ieri, a fost prezent şi medicul Marius Blendea, primul chirurg din România care utilizează bisturiul cu radio-frecvenţă inventat de Ioan Cosmescu. „Folosind acest bisturiu, se reduce timpul intervenţiei şi, de asemenea, bioxidul de carbon eliberat când se foloseşte bisturiul electric este aspirat de aparat. Este important, deoarece nu mai e nevoie să se aerisească sala de operaţii şi personalul nu mai inspiră bioxidul de carbon”, susţine doctorul Blendea.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. SORIN spune:

    Toata stima pentru domnul Cosmescu. Pentru Mircia bulina neagra,minte de ingheata apele. Ia vandut domului Cosmescu terenul si l-a mintit ca-l ajuta. Bine ca s-a inceput investitia la Orastie.

  2. razvi spune:

    Bravo Cosmescu. Bravo Mircia..chit ca ai multa vrajala,doar vine campania..:) Succes!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Gaşcă de hoţi de scutere şi biciclete

În numai câteva ore, de luni seara, până la miezul nopţii, poliţiştii şi jandarmii au reuşit să prindă un minor...

Bulina neagra

 Petru Groza, pseudo-handicapat  Pentru că, i-a înşelat pe devenii care-l credeau handicapat şi de la care obţinea sume considerabile de bani,...

Bulina alba

Corneliu Birtok-Băneasă, inventator din Deva Pentru că, la cea de-a X-a ediţie a Salonului de Inventică de la Moscova, pe...

Închide