Ruinele din centrul Petroşaniului

16 august 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Maximilian Gânju

Această chestiune este sigură. După anul 1990, în Valea Jiului, orice clădire lăsată nefolosită, sau mai bine spus  de izbelişte, dispare în cel mai scurt timp posibil. Un exemplu concludent este imobilul care, până nu cu prea mulţi ani în urmă, adăpostea Unitatea Militară 01032, amplasat pe strada Timişoara, la numărul 5, din municipiul Petroşani.

S-a furat tot ce s-a putut fura
În urmă cu 6 ani, imobilul care a aparţinut  Ministerului Apărării Naţionale a fost trecut din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului. Aici, în clădirea care dispunea de o suprafaţă de 335,44 mp, precum şi de o curte interioară de 279,27 mp, primăria municipiului intenţiona să mute Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor. Până la urmă însă, imobilul nu a mai primit nici o altă destinaţie, deoarece clădirea cu un etaj, 18 camere şi două băi, a fost retrocedată urmaşilor fostului proprietar. Care urmaşi n-au avut resursele necesare reabilitării acesteia pentru a putea fi folosită sau vândută. Rămas de izbelişte „imobilul-pavilion central” a atras imediat atenţia „reutilizatorilor” de materiale de construcţie. De-a lungul anilor, de aici s-a furat aproape tot ceea ce se putea fura. Sobele de teracotă din cele 18 camere au fost demontate, dispărând în totalitate. Aceeaşi destinaţie „necunoscută” au luat-o şi geamurile sau uşile (cu tot cu tocuri), lambriurile de lemn, parchetul, instalaţia electrică, mocheta, mobilierul, faianţa, chiuvetele sau scaunele de toaletă. În acelaşi timp, ceea ce nu a putut fi transportat în cadrul primei etape de demolare, a fost distrus, iar imobilul s-a transformat într-un „rai” al şobolanilor şi al boschetarilor.
Pe aceeaşi stradă, în plin centrul localităţii, mai există şi alte clădiri în ruină, toate fiind retrocedate aceleiaşi familii. Printre acestea se află şi una dintre cele mai frumoase (cândva) clădiri din Petroşani, transformată şi ea într-un depozit de gunoaie. În timp ce proprietarul imobilelor susţine că nu dispune de banii necesari reabilitării acestora, reprezentanţii primăriei au precizat că nu se pot implica în renovarea sau păzirea lor, deoarece sunt proprietăţi private.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
S-a stins din viatã deputatul Ioan Timis

După o luptă de mai mulţi ani cu un cancer necruţător (leucemie), parlamentarul hunedorean Ioan Timiş (PDL) s-a stins din...

A fost găsit pe fundul lacului

Trupul bărbatului de 46 de ani, din comuna Toteşti, care s-a înecat în data de 7 august, în lacul de...

Primăria Deva şi Termocentrala Mintia încep „marea rebranşare”

Începând de astăzi, devenii care vor să se rebranşeze la sistemul centralizat de termoficare şi, în acelaşi timp, să beneficieze...

Închide