Comunitate

Ruinele din centrul Petroşaniului

Maximilian Gânju

Această chestiune este sigură. După anul 1990, în Valea Jiului, orice clădire lăsată nefolosită, sau mai bine spus  de izbelişte, dispare în cel mai scurt timp posibil. Un exemplu concludent este imobilul care, până nu cu prea mulţi ani în urmă, adăpostea Unitatea Militară 01032, amplasat pe strada Timişoara, la numărul 5, din municipiul Petroşani.

S-a furat tot ce s-a putut fura
În urmă cu 6 ani, imobilul care a aparţinut  Ministerului Apărării Naţionale a fost trecut din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului. Aici, în clădirea care dispunea de o suprafaţă de 335,44 mp, precum şi de o curte interioară de 279,27 mp, primăria municipiului intenţiona să mute Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor. Până la urmă însă, imobilul nu a mai primit nici o altă destinaţie, deoarece clădirea cu un etaj, 18 camere şi două băi, a fost retrocedată urmaşilor fostului proprietar. Care urmaşi n-au avut resursele necesare reabilitării acesteia pentru a putea fi folosită sau vândută. Rămas de izbelişte „imobilul-pavilion central” a atras imediat atenţia „reutilizatorilor” de materiale de construcţie. De-a lungul anilor, de aici s-a furat aproape tot ceea ce se putea fura. Sobele de teracotă din cele 18 camere au fost demontate, dispărând în totalitate. Aceeaşi destinaţie „necunoscută” au luat-o şi geamurile sau uşile (cu tot cu tocuri), lambriurile de lemn, parchetul, instalaţia electrică, mocheta, mobilierul, faianţa, chiuvetele sau scaunele de toaletă. În acelaşi timp, ceea ce nu a putut fi transportat în cadrul primei etape de demolare, a fost distrus, iar imobilul s-a transformat într-un „rai” al şobolanilor şi al boschetarilor.
Pe aceeaşi stradă, în plin centrul localităţii, mai există şi alte clădiri în ruină, toate fiind retrocedate aceleiaşi familii. Printre acestea se află şi una dintre cele mai frumoase (cândva) clădiri din Petroşani, transformată şi ea într-un depozit de gunoaie. În timp ce proprietarul imobilelor susţine că nu dispune de banii necesari reabilitării acestora, reprezentanţii primăriei au precizat că nu se pot implica în renovarea sau păzirea lor, deoarece sunt proprietăţi private.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura