Rotary Club Deva Castrum şi-a deschis porţile

04 rotary Castrum (8)Magdalena Şerban

Duminică, la Teatrul de Artă din Deva, a avut loc ceremonia de chartare a Rotary Club Deva Castrum, urmată de un bal caritabil ce s-a desfăşurat la Restaurantul President. În prezent, clubul respectiv are 25 de membri şi este deschis tuturor celor care îşi doresc să se implice activ în viaţa comunităţii din care fac parte.

Năşiţi de colegii din Alba-Iulia
„Astăzi (n.r. duminică) s-a oficializat naşterea Rotary Club Deva Castrum. Acesta funcţionează şi are proiecte în desfăşurare de circa un an, dar procedurile au făcut ca abia în această toamnă să fie finalizate actele. Avem două proiecte mari în derulare. Unul dintre ele este «Dinţi frumoşi, copii sănătoşi» prin care transmitem şcolilor din preajma municipiului Deva, mesajul medicilor stomatologi despre periajul corect, precum şi importanţa igienei orale şi le oferim copiilor periuţe şi pastă de dinţi. Un al doilea este «Educaţie şi alfabetizare». Pe plan mondial, este înspăimântătoare statistica oamenilor analfabeţi, iar în aceste condiţii, Rotary şi-a asumat, la nivel internaţional, acest proiect. L-am preluat şi încercăm să-l implementăm în România. Spre exemplu, am identificat în comuna Rapoltu Mare, familii pe care vom încerca să le ajutăm cu ceea ce au nevoie, pentru a-şi putea trimite copiii la şcoală”, a precizat Iulius Firczak, preşedintele proaspătului Club Rotary Deva Castrum. Acesta a fost „binecuvântat“ de colegii celorlalte cluburi din ţară, fiecare dăruindu-i, ca semn de preţuire şi încurajare, diverse obiecte menite să marcheze însemnătatea momentului, de la sticle de vin, icoane şi până la colop.
„Este Clubul cu numărul 120 din Districtul nostru. E o cifră rotundă, în spatele căreia se ascund eforturile din ultimii 15 ani ale rotarienilor ajunşi azi la peste 3.200 şi ale liderilor districtuali din tot acest răstimp, membri ai Comitetelor districtuale, asistenţi guvernatori şi desigur, nu în cele din urmă, ale tuturor guvernatorilor care au condus activitatea. Nu suntem singuri, am avut şi un număr important de voluntari, o mare parte a publicului care a simpatizat cu noi şi ne-a sprijinit în acţiunile noastre. Am avut tineri cu vârsta între 18 şi 30 de ani şi de curând am început să simţim şi suportul celor foarte tineri. Chiar astăzi a avut loc o emoţionantă festivitate de chartare a unui Club RotaKids pentru copii până în 12 ani”, a afirmat în deschiderea evenimentului, Daniel Tănase, Guvernatorul Rotary 2015-2016, District 2241 România – Republica Moldova.

Şcolarizare pentru 14 copii din Rapolt
În ce priveşte Balul caritabil, la care au luat parte 160 de persoane, el a avut rolul de a deschide proiectul „Educaţie şi alfabetizare“. S-au strâns fonduri pentru susţinerea financiară a programului şi a fost organizată o tombolă care a avut la bază diverse sponsorizări. Patru familii din comuna Rapoltu Mare, a căror situaţie materială precară reprezintă o piedică pentru şcolarizarea copiilor lor vor beneficia de sprijinul acestui proiect. Cei prezenţi la bal au petrecut pe ritmuri folclorice româneşti şi au socializat, dezbătând diverse subiecte ce ţin de comunitate.

4 comentarii la „Rotary Club Deva Castrum şi-a deschis porţile

 • 10 noiembrie 2015 la 22:08
  Permalink

  Da, cred că este nevoie de astfel de acţiuni. Solidaritatea umană câştigă enorm prin Rotary Club. Văd că sunt mulţi tineri şi asta e bine.

 • 13 noiembrie 2015 la 17:59
  Permalink

  Cunosc acest sistem, este ceva minunat ca oamenii sa fie solidari unii cu altii.

 • 13 noiembrie 2015 la 19:24
  Permalink

  In alte tari cum este Suedia si Finlanda ,Danemarca si Norvegia ,educatia este obligatorie gratuita ,copiii merg la scoala si au dreptul la o bursa ,la o masa calda gratuit ,fac temele la scoala ,merg la scoala de la ora noua pana la ora patru .Au gratuitati la spectacole ,la muzeu ,la gradina zoologica .De ce la noi cetateni care spun ca ajuta o fac doar pentru putini copii ,ar trebui solicitat Guvernului si Primarului aceste drepturi pentru toti copiii ,toti trebuie educati si invatati la fel ,nu dupa puterea banilor . Nu mai lasa-ti sa se fure din banii saracilor din bugetul de stat si vor fi bani .Recuperati prejudiciile .

 • 13 noiembrie 2015 la 22:36
  Permalink

  hai sa ne dam cu parerea despre orice, inclusiv despre … CLUBURI , cu acces restrictionat de …. venituri.
  hai pa

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.