www.mesagerulhunedorean.ro

Campioni, din pasiune pentru rugby

11 x 1 stiinta bucurieCiprian Marinuţ

Echipa de rugby Ştiinţa Petroşani a învins problemele financiare grave cu care s-a confruntat în sezonul 2015 şi a reuşit un „sprint” perfect în ultimele etape din play-off, devenind campioana Diviziei Naţionale (eşalonul doi valoric). „Studenţii” au demonstrat că se poate face performanţă chiar şi din pasiune şi cu sufletul, în condiţiile în care multe etape nu au fost plătiţi, iar în ultima perioadă au avut salarii de 400 de lei pe lună.

Serie perfectă în play-off
Ştiinţa Petroşani a avut un parcurs modest în actualul campionat, dar apoi a răsturnat ierarhia din sezonul regulat şi a devenit lidera competiţiei după cele cinci etape din play-off. „Studenţii” au ajuns în postura de a juca o adevărată finală pentru primul loc, în ultima etapă, cu Politehnica Iaşi, după ce s-au impus acum două săptămâni în faţa liderei de atunci CS Năvodari, chiar la malul mării. Duelul grupărilor studenţeşti care aveau acelaşi număr de puncte a fost adjudecat, după un meci dramatic şi echilibrat, de gruparea din Valea Jiului cu scorul de 18-12, astfel că trupa antrenată de Alexandru Lupu şi-a trecut în palmares medaliile de aur.

Start bun, finiş inspirat
Ştiinţa a început mai bine „finala” disputată sâmbătă pe teren propriu cu trupa ieşeană. Dominarea elevilor lui Alexandru Lupu a dus la obţinerea a două lovituri de pedeapsă, dar  Tandea a concretizat doar una, Ştiinţa conducând cu 3-0 până în minutul 22. Ieşenii au echilibrat jocul, însă acelaşi Tandea a mărit avantajul gazdelor la 6-0. Scorul a luat apoi proporţii, întrucât Nastasiei a reuşit un eseu la centru, după o faza rapidă pornită de antrenorul-jucător Alexandru Lupu. Acelaşi Tandea a transformat şi în minutul 26 tabela indica 13-0 în favoarea echipei din Petroşani. Biro de la Ştiinţa a primit un cartonaş galben, iar Poli a preluat iniţiativa graţie superiorităţii numerice. Eforturile ofensive ale ieşenilor au fost răsplătite de eseul semnat de Văcaru, scor 13-5. Oaspeţii antrenaţi de Iulian Iftenie au mizat pe cartea ofensivă şi după pauză, şi după un nou eseu s-au apropiat la un singur punct pe tabela de marcaj (13-12). De la acest scor, ambele echipe au încercat să dea lovitura decisivă, iar Zaharescu de la Ştiinţa a marcat eseul care a decis soarta partidei, ducând scorul la 18-12. Ştiinţa a ţinut cu dinţii de un rezultat cu care a scris din nou istorie. Palmaresul şi tradiţia echipei aşteptau demult gura de oxigen. Bravo, băieţi!

Lideri cu 400 de lei pe lună
Performanţa realizată de gruparea din Petroşani este cu atât mai demnă de respect cu cât a fost realizată în condiţii vitrege. În ultimele patru luni, jucătorii Ştiinţei au evoluat pe un salariu de 400 de lei fără prime de joc. În etapa cu numărul 14, Ştiinţa era pe locul 8 din 10 combatante cu şase înfrângeri consecutive şi a reuşit să bată Iaşul, în deplasare, după 27 de ani. Măcinat de numeroase probleme şi accidentări, lotul echipei a fost format din 17-18 jucători, fiind destul de subţie pentru o echipă din Divizia Naţională. Fără sprijin de la autorităţile judeţene, Ştiinţa a reuşit să dea o lecţie tuturor. O lecţie de pasiune pentru rugby şi de respect pentru performanţă.
Rezultatele etapei a V-a
Ştiinţa Petroşani – CS Politehnica Unirea Iaşi 18-12; RCM Galaţi – CS Năvodari 20-15

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.