Fara bascalie

Românul şi pet-ul!

Pe de o parte e de bine, pe de alta este jenant!
La un post de radio cu acoperire naţională a fost lansată o campanie de educare a românilor – hai să fiu mai globalist şi să spun a populaţiei de pe teritoriul României, deşi unii sunt mai civilizaţi, iar alţii mai puţin. E bine, o susţin, doar am scris în prostie în acest colţ de pagină, despre dezastrul produs de ieşitul la iarbă verde, cu mulţimea sa de vetre de foc, de pet-uri, de cutii de conserve. Dar, campania merge la originile păcatului, pur şi simplu, oamenii trebuie învăţaţi (sau reînvăţaţi, în caz că au ştiut vreodată…) să nu mai arunce mizerie pe jos!
Eu zic că nu este nimic onorant pentru noi, ca în secolul XXI să fie nevoie de o reeducare de asemenea factură. Auzi, să nu aruncăm mizeria pe jos, să o aruncăm la coş, să nu aruncăm pet-ul de suc pe geamul maşinii în mers… Chestii pe care probabil, cei din vestul Europei le-au învăţat acum 100-150 de ani!
Să ştiţi că există şi oraşe vestice cu multă, multă murdărie. De exemplu, Bruxelles, capitala neoficială a Europei unite, este un astfel de oraş. Numai că, mizeria nu li se „datorează” bruxellezilor, ci noianului de populaţii alogene, venite de pe te miri unde şi cu care nu am nimic, doar că nivelul lor de civilizaţie este deosebit de redus. Dacă sunt gata să acord circumstanţe atenuante celor veniţi de prin Africa sau din stepele sărace ale Asiei, păi nu sunt dispus să fac aceeaşi concesie pentru români, care se bat cu pumnul în piept că sunt europeni de când se ştiu. Oare nu ar putea dovedi asta şi prin respectul pe care-l acordă ţării, pe care, de asemenea, se bat cu pumnul în piept că o iubesc nespus? Oare dincolo de a vota Retezatul ca minune a lumii, nu trebuie să se şi gândească la faptul că o parte din minunile astea româneşti sunt acoperite de mormane de gunoi, că râurile care străbat satele au pe maluri fel de fel de reziduuri, de la pet-uri, până la sobe vechi şi frigidere scoase din uz? Oare nu curăţă primăria din Simeria drumul naţional 7, adunând sute de saci plini de gunoaie aruncate din maşini? Oare parcul din Simeria, la fiecare ploaie mai mare, nu se umple de pet-uri aduse de pârâul ce curge prin parc, alimentat de apele altor pâraie, care vin de pe sate?
Păi, despre ce vorbim noi aici? Despre românul care confirmă zicala aia urâtă, foarte urâtă, cu România frumoasă, dar care, din păcate, este…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.