România, teren pentru experimente sociologice… (II)

Premierul Emil Boc reia o temă dragă campaniei prezidenţiale, bineînţeles, alăturată sintagmei „românii au vrut…” – Parlamentul redus şi unicameral! Celelalte două partide, PNL şi PSD, la care se adaugă de data asta şi UDMR, deloc convinse că acolo sunt pierderile (nici nu sunt acolo!), nu au totuşi, destul curaj să spună că soluţia este inoperantă şi doar populistă. Le este mult prea frică de „massă” şi de băgatul pumnului în gură din partea majoritarilor (apropo, aţi văzut ce performant e pumnul în gură oranj, ce tupeu ascunde şi ce tipi intransingenţi, cum zici ceva, cum sar la înjurat, ai o opinie, ia să faci bine să n-o mai ai, că ei au luptat împotriva comunismului!).
Şi vine Boc, şi dă-i şi luptă, alături de cei care nu suportă nici măcar să accepte că există şi alte opinii, înghiţind pe nemestecate ceea ce le dă tătucul lor – anti-comunism cu voie de la Cotroceni, în doze atent studiate, să nu se molipsească prea mult şi să se întrebe unde sunt comuniştii, ce mai fac mogulii şi cum se reformează educaţia naţională, de nu mai rămâne piatră pe piatră şi elev lângă elev. (Alt apropo – învăţământul la ţară, aşa amărât cum era el, va dispărea, pe fondul educaţiei văzute ca prioritate naţională. Ministrul supertitrat Funeriu a acceptat un post pe care mulţi l-au refuzat, pe motiv de „dirty job”).
Eurobarometrul spune că românii nu mai vor ştiri despre criză. Sunt deprimante. Un număr de 15.000 de posturi trebuie anulat în învăţământul preuniversitar. Şomajul, zice FMI, va atinge milionul. Sporurile bugetarilor intră în salariu şi salariul scade, pentru că suma impozitată creşte, deci creşte şi impozitul. Este încurajată disponibilizarea şi nu angajările. Drumurile sunt praf şi oricât de dragă ne-ar fi unirea cu Republica Moldova, a glosa populist la temă este contraproductiv – numai un inconştient ar accepta aşa ceva, economic vorbind! Tinerii şi pensionarii sunt cele mai expuse categorii sociale, aşa că mai bine pleacă (tinerii, desigur) în Europa aia care te acceptă şi cu bani mai puţini, dar cu ceva talent. Eurobarometrul ne mai spune că pierdem forţă de muncă înalt calificată, deja prin spitale bate vântul (nu, nu mogulul…).
Şi pentru că toate acestea trebuie să poarte un nume, vorba poetului, şi pentru că nu există soluţii, ia să apelăm noi la vechile reţete de intoxicat „români”, care nu văd că de ceva timp, ţara lor are o problemă. Cum treci spre Ungaria, se rezolvă.
Există şi soluţia, e simplă, „românească” – „Pleacă, bă, din ţară! Lasă-ne!”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.