România dă din ce în ce mai rău în Europa: USL ne face de minune în preajma alegerilor europarlamentare
Două evenimente incredibile au aruncat în aer opinia publică din România, concurând deja cu protestul prelungit împotriva proiectului Roşia Montană: introducerea, la secret, de prevederi discriminatorii vizând posturile de radio şi televiziune, în Codul Insolvenţei şi atacul fără precedent al prim ministrului Victor Ponta asupra unui procuror şef de secţie la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Despre impactul acestor evenimente asupra poziţiei României în Uniunea Europeană (UE) am discutat cu europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto).
UE e foarte sensibilă privitor la libertatea de opinie
După părerea europarlamentarului hunedorean, cele două evenimente nu au cum să nu sporească gradul de neîncredere al UE în România. „Încă nu am studiat în detaliu, mai ales situaţia creată de Codul Insolvenţei, dar, din declaraţiile publice şi analizele ce au apărut, este foarte clar că România are, acum, noi mari probleme. Am înţeles că PDL chiar va trimite o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, în care va specifica faptul că acest Cod al Insolvenţei are prevederi ce urmăresc „subjugarea presei”. Ori, trebuie spus, Uniunea Europeană este extrem de sensibilă la acte ce îngrădesc libertatea de opinie. Este evident că noua situaţie creată o să dea foarte prost la Bruxelles”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Iuliu Winkler.
Cel mai prost an pentru investiţiile străine
Parlamentarul european ne-a mai spus că problema interferenţei politicului cu justiţia, în România, este extrem de gravă, cu atât mai mult, cu cât nu este nouă. „Ceea ce se întâmplă acum este o continuare a zarvei de care am beneficiat în 2011. Clar avem o problemă cu interferenţa între politic şi justiţie, lucru inacceptabil în democraţiile europene. Este regretabil că România, alături de Bulgaria, aceasta din urmă mai puţin în ultima vreme, a ajuns să fie pomenită, în termeni nu foarte fericiţi, în toate analizele la nivel european. Până acum, eram oricum văzuţi cu îngrijorare, din cauza problemelor economice. Iată că avem acum noi probleme legate de respectarea valorilor democratice. Şi atunci, să nu ne mirăm că 2013 este cel mai prost an al României, din perspectiva investiţiilor străine. Premierul promitea, nu demult, investiţii de 10 miliarde de euro, dar se pare că nu vom avea decât de un miliard”, a explicat Iuliu Winkler.
Franţa loveşte populist în România
Referitor la posibilitatea ca recentele evenimente din România să dea apă la moară politicienilor francezi, extrem de duri cu ţara noastră în ultima vreme, Winkler a ţinut să facă unele precizări: „Ceea ce se întâmplă în Franţa acum este politicianism intern, intolerabil în context european. Politicienii francezi ştiu bine că una este problema romilor şi alta este cea a aderării României, în 2014, la spaţiul Schengen. Cele două probleme nu sunt în relaţie de dependenţă directă: romii sunt deja acolo şi atunci, despre ce vorbim? Este păcat că Franţa, ţară fondatoare a Uniunii Europene, nu se pregăteşte de alegerile europarlamentare cu subiecte europene, ci cu subiecte populiste”.