Comunitate

Rolul bibliotecilor publice în educaţia adulţilor, dezbătut în cadrul unei conferinţe naţionale

Rolul bibliotecilor publice în calitate de promotor al educaţiei adulţilor re­prezintă tema principală a unei con­fe­rinţe naţionale ce este organizată, în perioada 17-19 mai, în staţiunea Parâng, de Biblioteca Judeţeană Hu­ne­doara-Deva în parteneriat cu Aso­ciaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Naţională a României.

Echilibrul activității
La lucrările conferinţei iau parte re­pre­zentanţi din 32 de biblioteci jude­ţene din România, precum şi de la Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, fiind susţinute peste 30 de comunicări la lucrările în plen şi pe secţiuni.
Potrivit organizatorilor, tema actualei ediţii a conferinţei se circumscrie preo­cupărilor bibliotecilor publice de a oferi cursuri pentru comunitate, care să aco­pere cele mai variate nevoi de in­for­mare, documentare şi pregătire profe­sională, precum şi cele de petrecere creativă a timpului liber.
„Comunicările aflate pe agenda con­ferinţei reflectă, sub aspect tematic, echilibrul care există între abordarea tradiţională a activităţii de bibliotecă, care pune în centrul atenţiei cartea, şi comunicări care pun în lumină noul rol pe care îl joacă bibliotecile publice în societatea informaţională. Aşa cum se afirmă în titlul unei comunicări, biblio­tecarul se află astăzi în ipostaza de crea­tor de resurse educaţionale. Biblio­teca a devenit şi devine tot mai puternic un centru de educare, o sursă de informaţii, un furnizor de modalităţi
de adaptare a comunităţii la provo­cările vre­murilor pe care le trăim. Iar educaţia financiară devine tot mai mult o ne­cesitate pe care utilizatori de diferite vârste o resimt în fiecare zi”, a pre­cizat managerul Bibliotecii Jude­ţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara.
El a menţionat că ultimii doi ani au adus provocări noi în faţa bibliotecilor publice, dar, cu toate acestea, aceste instituţii şi-au dovedit utilitatea şi efi­cienţa în cadrul comunităţilor locale.
Întâlnirea profesională a biblio­te­carilor va permite şi organizarea unui eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului intitulat „Teach for Future” (Predă pentru viitor, n.red) care şi-a propus educarea adulţilor prin inovaţie, tehnologie şi antreprenoriat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.