Actualitate

Revedere peste decenii

Mircea Lepădatu

Constantin Aoanei Rahoveanu este un devean stabilit de peste 12 ani în Italia, la Riccione-Rimini. Fost ceferist şi corespondent de presă înainte de 1990, spre deosebire de alţi compatrioţi de-ai noştri stabiliţi peste hotare, Constantin Aoanei Rahoveanu a ţinut permanent legătura cu Deva şi judeţul Hunedoara, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale de până acum, dar a promovat şi în Italia ţinuturile Hunedoarei şi personalităţile marcante ale acestor locuri.
Astfel, el a fost cel care a iniţiat în localitatea italiană un festival al gimnasticii, care s-a desfăşurat în anii 2004 şi 2006 şi unde capetele de afiş au fost gimnastele de la CNS CSS Cetate Deva. A sprijinit delegaţiile de poliţişti români participante la competiţiile anuale de fotbal şi handbal ale poliţiştilor din mai multe ţări europene, dotate cu Cupa Prietenia. A fost iniţiatorul şi a sprijinit organizarea celor două ediţii, în 2009 şi 2010, a Festivalului Folcloric de la Riccione, în care au fost invitate, fireşte, şi  ansambluri din judeţul nostru. Este principalul iniţiator şi ctitor al Parohiei Ortodoxe Române din Riccione, care este pe cale să-şi aibă propriul lăcaş de cult. A organizat spectacole şi discoteci la Rimini, pentru comunitatea românească din regiune, la care a invitat artişti din ţară.
Dar, Constantin Aoanei Rahoveanu a organizat cu regularitate, în toţi aceşti ani, numeroase acţiuni social-culturale în judeţul Hunedoara. De regulă, aceste acţiuni au fost făcute în folosul persoanelor de vârsta a treia, acum aflate la pensie. Astfel, a organizat şi susţinut financiar şi cu ajutorul unor sponsori generoşi, o excursie la Alba Iulia, de ziua Marii Uniri, la care au participat 400 de deveni. De asemenea, au fost organizate întâlniri peste ani ale militarilor veterani, ale foştilor sportivi hunedoreni, ale foştilor lucrători feroviari sau din construcţii. De fapt, de câte ori acesta vine acasă în concediu, iniţiază o astfel de acţiune social-culturală şi de agrement.
Cea mai recentă întâlnire iniţiată şi organizată de Constantin Aoanei Rahoveanu, cu sprijinul lui Nicolae Pantea, din Brad şi al lui Vladimir Ştefan, din Simeria,  a avut loc cu câteva zile în urmă, la ea participând aproximativ 60 de persoane, toate trecute de 60 de ani, din judeţele Hunedoara şi Alba. A fost o reîntâlnire peste decenii a unor foşti lucrători în administraţia judeţului, militari în rezervă şi în retragere, jurnalişti pensionaţi sau soţiile unor jurnalişti decedaţi, dascăli, ceferişti, constructori şi mineri pensionari. Această întâlnire peste decenii a avut loc la Ţebea, la Mormântul Crăişorului Avram Iancu şi la Gorunul lui Horea. Ea s-a finalizat cu o reuşită masă prietenească, organizată la un restaurant din zonă, prilej de depănare a amintirilor şi de reînnodare a prieteniilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura