Retrospectivă 2016, handbal: Cetate Deva, pasageră în Liga Naţională

20 decembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Cetate Deva, singura echipă de seniori a judeţului aflată într-o competiţie handbalistică naţională, a avut un an plin de evenimente, majoritatea negative. Gruparea patronată de Marian Muntean a ratat în 2016 promovarea directă în Liga Naţională şi pe cea de la baraj, dar a ajuns în elita handbalului feminin printr-o invitaţie. Din păcate, se pare că alb-albastrele vor fi pasagere în acest eşalon, ocupând ultimul loc în clasament la jumătatea întrecerii, fără nici un punct.

Bistriţa, o „nucă” prea tare în Divizia A
După ce a pierdut sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, Marian Muntean, cel care din 2002 susţine o echipă de handbal feminin în Deva, a înscris-o pe Cetate în Divizia A şi a jucat meciurile de pe teren propriu la Haţeg. Deşi a avut un lot bun pentru acest eşalon, gruparea alb-albastră a avut ghinionul să dea peste CSM Bistriţa, o trupă ce şi-a propus neapărat promovarea în Liga Naţională, având de partea ei un puternic sprijin financiar şi un lot cu jucătoare experimentate, de ligă naţională. Anul 2016 a început pentru Cetate de pe locul 2, cu trei puncte mai puţin ca Bistriţa, care avea şi avantajul victoriei cu nouă goluri din meciul tur. În partida retur, devencele au avut o răbufnire de orgoliu, au condus şi cu cinci goluri dar meciul s-a încheiat la egalitate, rezultat care a consfinţit promovarea directă a Bistriţei în primul eşalon.

Eşec şi la baraj
Cetate s-a mulţumit cu locul 2 şi participarea la barajul de promovare, unde pleca tot cu şanse mici. Devencele au pierdut cu Unirea Slobozia şi au remizat cu Ştiinţa Bucureşti, clasându-se pe locul 2 în grupa a II-a. Handbalistele Cetăţii au mai jucat un meci de clasament, cu HM Buzău, iar în cazul unui succes putea accede în Liga Naţională în locul echipei HCM Baia Mare, retrasă din campionat. Echipa pregătită de Ion Mătăsaru a pierdut şi acest meci, ratând orice şansă sportivă de a reveni pe prima scenă handbalistică în 2016.

În Liga Naţională, cu doar nouă jucătoare
Totuşi, după ce iniţial Buzăul acceptase locul de Liga Naţională, gruparea răgăţeană a spus pas iar Federaţia Română de Handbal a adresat o inivitaţie formaţiei devene, cu câteva săptămâni înainte de debutul în competiţie. Cu doar nouă jucătoare în lot, Marian Muntean a acceptat să revină în primul eşalon, mizând pe promisiunile noii administraţii locale şi judeţene că va fi sprijinit să formeze un lot competitiv. Din păcate, timpul nu a fost aliatul preşedintelului devean, sprijinul a întârziat să vină şi Cetate a început sezonul în nouă jucătoare de câmp, pierzând clar primele partide. Mai mult, Muntean nu a ajuns la o înţelegere cu Neven Hrupec, fostul antrenor al Ploieştiului, care trebuia să vină şi cu patru jucătoare de valoare la Deva, astfel că Cetate a fost nevoită să continue sezonul în condiţiile date, singurele întăriri fiind trei handbaliste împrumutate de la Măgura Cisnădie.

Previziuni sumbre
Cetate a încheiat astfel anul 2016 pe ultima poziţie a clasamentului, fără nici un punct şi la cinci „lungimi” de Unirea Slobozia, echipă care ocupă un loc de baraj. Previziunile sunt sumbre pentru trupa deveană, chiar dacă mai sunt de jucat 15 etape din acest sezon. Deocamdată, Cetate va reveni pe parchet pe 8 ianuarie, când va întâlni pe teren propriu echipa SCM Craiova, în penultima etapă a turului. (Ovidiu Mănăstire)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ce ar trebui să consumăm iarna? (3)

Pentru a folosi gustul dulce în timpul iernii (din tradiţia Ayurvedică), se recomandă mierea de albine, naturală, luată de la...

Nici o surpriză în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean . Bobora, ales preşedinte, Andronache, vicepreşedinte!

Sorina Popa Ieri a fost ales noul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, tot un social-democrat. Mircea Bobora este noul şeful...

Bulina neagră, 20.12.2016

Florian Toma, consilier judeţean PNL Pentru că, ieri în şedinţa Consiliului Judeţean, a făcut circ timp de câteva zeci de...

Închide