Ce ar trebui să consumăm iarna? (3)

20 decembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

Simona Timofte

Pentru a folosi gustul dulce în timpul iernii (din tradiţia Ayurvedică), se recomandă mierea de albine, naturală, luată de la apicultori.
Dacă o vom folosi zilnic în timpul iernii, vom constata că este posibil să fim feriţi de eventualele răceli cu care ne-am fi putut confrunta (datorită atâtor proprietăţi miraculoase). Nu acelaşi lucru se poate spune despre zahăr, care nu conţine nici o vitamină sau minerale şi din păcate, ajunge prin numeroasele procese de extracţie la care este supusă sfecla de zahăr (un produs natural de altfel), ca acesta să devină un produs aproape toxic. Pentru a folosi gustul  sărat şi acru (din tradiţia Ayurvedică), se recomandă murăturile în saramură, nu în oţet. Şi cea mai binefăcătoare murătură va rămâne miraculoasa varză murată. După cum ştiţi din articolele precedente, varza formează prin fermentaţia lactică din timpul murării în saramură, vitamina C, acest antioxidant atât de necesar în sezonul rece şi pe care majoritatea dintre noi îl cumpărăm din farmacii în loc să-l folosim din alimentele pe care ni le oferă  natura. Vitamina C este vitamina antiîmbătrânirii, ajutând la regenerarea celulară şi la stimularea imunităţii generale. Un alt imens avantaj pe care-l avem de la varza murată,  dar şi de la castraveţii muraţi în saramură, sunt acele bacterii benefice despre care v-am mai vorbit-Lactobacilii. Aceste bacterii creează un mediu ostil agenţilor patogeni şi inhibă dezvoltarea lor, menţin un Ph optim în colon, favorizează asimilarea de Ca şi vitamina D, uşurează contracţiile intestinale, ajută la formarea unor vitamine (B şi K) şi a unor aminoacizi esenţiali cu rol în digestie. Iată doar câteva din beneficiile acestor alimente recomandate pe timp de iarnă…

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Nici o surpriză în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean . Bobora, ales preşedinte, Andronache, vicepreşedinte!

Sorina Popa Ieri a fost ales noul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, tot un social-democrat. Mircea Bobora este noul şeful...

Bulina neagră, 20.12.2016

Florian Toma, consilier judeţean PNL Pentru că, ieri în şedinţa Consiliului Judeţean, a făcut circ timp de câteva zeci de...

Bulina albă, 20.12.2016

Iulius Firczak, deputat, preşedintele clubului Rotary Deva Castrum Pentru că clubul pe care îl conduce a organizat, sub motto-ul „Să...

Închide