Comunitate

Reprezentanţii Insemex Petroşani, în schimb de experienţă în Polonia

Magdalena Şerban

Recent, o delegaţie formată din opt cercetători din domeniile care acoperă întreg spectrul de activitate al Insemex Petroşani, condusă de directorul general al instituţei, dr. ing. George Artur Găman, a participat la un stagiu de schimb de experienţe şi bune practici cu specialiştii de la institutul omolog GIG (Institutul Central Minier) din Katowice (Polonia), entitate cu care cei din Valea Jiului au încheiat un acord de colaborare tehnico-ştiinţifică, semnat în anul 2015, pe durată nedeterminată.

A fost actualizat parteneriatul
„Discuţiile bilaterale din prima zi au avut loc la sediul Institutului Central Minier din Katowice, ele concentrându-se asupra similarităţii unor activităţi, precum şi a complementarităţii acestora, identificând nevoia clară de întărire şi extindere a relaţiei de cooperare pe viitor. Am vizitat Centrul Silezian pentru Radioactivitatea Mediului din cadrul Institutului Central Minier (GIG), precum şi laboratoarele de cercetare care sunt parte integrantă a Centrului Tehnologic pentru Cărbune Curat (Clean Coal Technology Centre – CCTC), fiind familiarizaţi cu principalele activităţi de cercetare desfăşurate aici. A doua zi de lucru a fost dedicată exclusiv vizitării laboratoarelor de cercetare ale GIG, aflate la Mina Experimentală Barbara (Mikolov, Polonia), constituind una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare din cadrul Institutului Central Minier – GIG, o locaţie unde poate fi efectuată o gamă largă de teste şi experimentări. Activităţile principale vizează îmbunătăţirea securităţii şi eliminarea prafului şi gazelor periculoase din exploatările miniere de adâncimi mari. Cea de-a treia zi a întâlnirii a debutat în sala de conferinţe European Hall, prin discuţii şi dezbateri între experţii noştri şi cei ai GIG, legate de subiectele prezentate în cele două zile anterioare”, a spus dr. ing George Artur Găman (foto stânga), directorul general al INCD Insemex Petroşani.
Acesta consideră că includerea într-un program de întruniri internaţionale oferă institutului din Valea Jiului atât posibilitatea consolidării vechilor colaborări şi a dezvoltării de noi contacte, cât şi de verificare a nivelului tehnic al instituţiei şi însuşirii celor mai recente informaţii din domeniul cercetării. Mai trebuie precizat că acordul de colaborare dintre cele două institute omoloage a fost actualizat şi semnat în încheierea vizitei de către cei doi directori generali, prof. dr. Stanislaw Prisek şi dr. ing. George Artur Găman, respectiv de către cei doi directori ştiinţifici, prof. dr. Zbigniew Lubosik şi dr. ing. Emilian Ghicioi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura