REPERE MEDICALE. Vitamina D

20 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Vitamina D este produsă de organism în mod natural prin expunerea la soare. Aportul de vitamină D se face şi prin consumul anumitor alimente (peşte, ouă, ciuperci şi produse lactate) sau administrarea de suplimente alimentare.
Funcţia principală a vitaminei D este de menţinere a unui sistem osos puternic, fiind extrem de importantă şi la nivel dentar. Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului la nivel intestinal şi reducerea calciului excretat de rinichi în urină. De asemenea, blochează eliberarea hormonului paratiroidian, crescând riscul de fracturi.
Vitamina D este benefică pentru sistemul imunitar şi sistemul muscular, reglează nivelul insulinei, fiind implicată în controlul diabetului, sprijină funcţia pulmonară şi sănătatea cardiovasculară.
Deficienţa de vitamina D poate apărea din multiple motive: tipul de piele, folosirea loţiunilor protectoare, localizarea geografică şi alăptarea. Pielea mai închisă şi folosirea loţiunilor cu protecţie solară reduc capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B de la soare, esenţiale pentru ca pielea să producă vitamina D. Loţiunile solare cu un factor de protecţie solară (SPF) de 30 pot reduce capacitatea organismului de a sintetiza vitamina cu mai mult de 95 la sută. De asemenea, oamenii care locuiesc în latitudinile nordice sau în zone cu o poluare ridicată, pot prezenta deficienţe de vitamina D.
Sugarii alăptaţi exclusiv au nevoie de administrarea unor suplimente de vitamina D, deoarece laptele matern nu conţine o cantitate suficientă de vitamina D, necesară pentru dezvoltarea unui sistem osos sănătos, iar expunerea directă la razele soarelui nu este recomandată în cazul sugarilor. Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, boală caracterizată prin slăbirea oaselor. În mod similar, la adulţi, deficienţa de vitamina D se manifestă prin apariţia afecţiunilor osteomalacie sau osteoporoză. Osteomalacia duce la o densitate osoasă slabă şi slăbiciune musculară.
Simptomele deficitului de Vitamină D includ apariţia infecţiilor, durerilor osoase şi de spate, a oboselii, disconfortului, vindecarea lentă a plăgilor, căderea părului şi dureri musculare.
Consumul excesiv de vitamina D poate conduce la calcifierea excesivă a oaselor, la întărirea vaselor de sânge, a rinichilor, plămânilor şi ţesuturilor cardiace. Cele mai frecvente simptome ale excesului de vitamina D sunt dureri de cap şi greaţă. Alte simptome sunt pierderea poftei de mâncare, gura uscată, oboseala musculară, dureri de oase, anxietate, depresie, vărsături şi constipaţie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sunt şanse tot mai mari ca Termocentrala Mintia să fie preluată de Primăria Deva: Primarul vrea, sindicatele sunt de acord

Se tot vorbeşte în această perioadă de preluarea Termocentralei Mintia. Lucrurile nu sunt clare, însă primarul Devei, Florin Oancea, a...

Record de testări COVID-19 la spitalul din municipiul Hunedoara

Spitalul din municipiul Hunedoara este singurul unde pot fi efectuate teste pentru coronavirus la cerere. Tocmai de aceea, în perioada...

Doi medici din Petroşani s-au înscris în PNL

Directorul Spitalului de Urgenţă Petroşani, medicul Alin Vasilescu, alături de un alt medic, Bogdan Şink, au intrat în Organizaţia PNL...

Închide