Repere Medicale. Psoriazisul

23 noiembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biolog Mădălina Negrău

 

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, netransmisibilă, determinată genetic. Această afecțiune este caracterizată de apariția pe piele a unor pete roșiatice, solzoase, însoțite de senzația de mâncărime, zonele cele mai afectate fiind la nivelul inferior al spatelui, coate, genunchi, tălpile picioarelor, scalp, față și palme.

Cele mai comune simptome ale psoriazisului includ apariția de leziuni roșii solzoase însoțite de scuame care se detașează ușor și pielea uscată și crăpată. Mai pot apărea sângerări la nivelul pielii, senzația de iritație și articulații rigide. În 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este însoțit și de mâncărimi ale pielii. Forma bolii variază de la o singură placă de psoriazis până la erupții majore care acoperă suprafețe mari din corp.

Există numeroase tipuri de psoriazis, iar acestea se disting după localizarea sau aspectul leziunilor. Psoriazis cu plăci este cea mai comună formă de psoriazis și se manifestă prin apariția unor pete mici roșii pe piele, cu precădere pe scalp, genunchi, coate și spate.

Psoriazis gutos este a doua cea mai comună formă de psoriazis. Apare în general la copiii și adolescenți, în urma unei infecții bacteriene, cu Streptococcus și se manifestă sub forma unor leziuni roșiatice mici la nivelul trunchiului și membrelor.

Psoriazis inversat apare ca o erupție fină, roșiatică, Acest tip este declanșat de o infecție fungică, afectează în principal pliurile cutanate, în zona axilei, în spatele genunchiului sau în zona genitală.

Psoriazis pustular este o formă rară fiind caracterizată prin apariția unor pustule albe, neinfecțioase. Cel mai frecvent apare pe mâini sau picioare.

Psoriazis eritodermic este o formă rară și severă a bolii, manifestându-se printr-o erupție de pete roșii pe zone extinse din corp, provocând mâncărimi și senzația de arsură.

Psoriazisul este o afecțiune complexă, cu multe boli asociate, precum conjunctivita, diabetul de tip 2, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni articulare, boala celiacă, scleroză, boala Crohn, blefarita, depresia. Obezitatea poate duce la agravarea bolii, de aceea este esențială păstrarea unei diete sănătoase.

Nu există încă un tratament curativ pentru psoriazis, ci doar metode terapeutice care pot ameliora simptomele. Netratat, psoriazisul se asociază cu depresia, stresul, frustrarea și afectează relațiile sociale ale pacientului.

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ce i-au transmis medicii din Hunedoara prefectului, după decizia controversată de declarare a unităţii medicale ca spital Covid

Sorina Popa Scandalul legat de spitalul din municipiul Hunedoara, după ce acesta a fost declarat spital-Covid continuă. Sâmbătă, mai mulţi...

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Îşi poate îndeplini visul cel mai arzător în ur­mă­torii patru ani. Gurile rele spun că un edil din sudul jude­ţului...

Tinerii noştri să beneficieze la maximum de Garanţia pentru tineret

Recent, la Bruxelles, a fost adoptată pro­punerea Comisiei Europene privind progra­mul „O punte către locuri de muncă” care vine şi...

Închide