REPERE MEDICALE: Osteoporoza

27 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biolog Mădălina Negrău

În stadiul iniţial nu există simptome specifice, însă, odată instalată osteoporo­za se poate observa scăderea în înăl­ţime, postura înclinată, durerile de spate şi fracturile osoase frecvente.
Sensibilitatea osoasă este o parte naturală a procesului de îmbătrânire, osteo­poroza apărând în special în rândul femeilor la cinci-șapte ani de la instalarea meno­pauzei când apar schimbări în den­si­tatea osoasă. Oasele femeilor sunt, în general, mai subţiri decât cele ale bărba­ţilor. Aproximativ jumătate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea o fractură cau­zată de osteoporoză în timpul vieţii lor.
Există o serie de factori care contribuie la apariția osteoporozei, cum sunt: îna­intarea în vârstă, rasa albă sau asiatică, istoricul familial, greutatea corporală şi tulburările hormonale sau endocrine. De asemenea fumatul, excesul de alcool, sedentarismul şi o dietă săracă în calciu şi vitamina D sunt asociate cu pierderile osoase și apariţia osteoporozei. Trata­men­tele medicamentoase precum cele pe bază de corticosteroide şi medica­men­tele antiinflamatorii cresc riscul de os­teoporoză.
Adoptarea unei diete echilibrate, expu­nerea la soare şi consumul de alimente bogate în calciu şi vitamina D: produse lactate, ton, somon, ou, legumele cu frunze verzi sunt recomandate pentru menţinerea densităţii osoase.
La persoanele subponderale, poate apă­rea fragilitatea osoasă cu apariţia frac­turilor. La persoanele suprapon­de­rale, fracturile apar în special la nivelul braţului şi a încheieturilor. Menţinerea unei greutăţi ideale, corelată cu un stil de viaţă alimentar echilibrat şi activităţile sportive duc la întărirea sistemului osos.
Atât femeile, cât şi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, au nevoie de 1000 mg de calciu pe zi. Odată cu îna­intarea în vârstă, doza recomandată este de 1200 mg calciu. Totodată, vitamina D stimulează absorbţia calciului în or­ganism.
Activităţile sportive de intensitate mo­derată practicate cu regularitate pot pre­veni osteoporoza. Printre activităţile fizice care pot contribui la prevenirea osteo­po­rozei se numără aerobicul, mersul pe jos, joggingul, alergarea, care pot fortifia în principal oasele membrelor inferioare, de la nivelul şoldurilor şi al coloanei ver­tebrale inferioare. Exerciţiile de echilibru, cum sunt yoga sau pilates, pot reduce ris­cul de că­dere odată cu înaintarea în vârstă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Oprire apă caldă în trei cartiere din Deva

Conducerea Termocentralei Mintia anunță ca din cauza lucrărilor de reparație necesare pentru eliminarea unei avarii pe rețeaua de agent primar...

Comunicat de presă al deputatului PSD Natalia Intotero – Guvernul a eşuat!

În perioada stării de urgenţă, îi vedeam în fie­care zi la televizor. Apoi, au început să meargă prin ţară, în...

Liberalii şi useriştii hunedoreni, împreună la alegeri

Ieri a fost prezentat protocolul de susţinere pentru alegerile locale dintre organizaţiile judeţene ale PNL şi USR. Astfel, USR-Plus şi-a...

Închide