REPERE MEDICALE: Intoleranţa la gluten

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Glutenul este o proteină care se întâl­neşte în grâu, orz şi secară, fiind substanţa care permite ca aceste cereale să ab­soarbă apa, să fie elastice şi să îşi păstreze textura vâscoasă în compoziţia ali­men­telor. Intoleranţa la gluten, cunoscută şi ca sensibilitatea non-celiacă, este o afecţiune autoimună a organismului. Persoanele care consumă alimente ce conţin gluten şiau o predispoziţie genetică pentru a­ceas­tă intoleranţa, prezintă un răspuns in­fla­mator care afectează mucoasa intesti­nală, fapt care poate duce la absorbţia de­fectuoasă a nutrienţilor în fluxul sanguin.

Majoritatea simptomelor specifice in­to­leranţei la gluten sunt de natură gastro­in­tes­tinală, variind de la unele uşoare până la unele severe. Cele mai des întâlnite sim­p­tome în cazul intoleranţei la gluten sunt: ba­lonarea, diareea, greaţa, constipaţia, dureri abdominale, gaze şi oboseală pro­nunţată. Există şi alte simptome, care nu sunt în mod obişnuit asociate cu o posibilă intoleranţă la gluten: dureri severe de stomac şi de cap, probleme la nivelul pielii (psoriazis, alopecie, urticarie), depresie, scădere în greutate, anemie, dureri ar­ti­culare şi osoase, ameţeală, incapacitatea de concentrare şi dureri articulare şi mus­culare pronunţate.
Intoleranţa la gluten are simptome ase­mănătoare bolii celiace sau alergiei ali­mentare la grâu, dar spre deosebire de boa­la celiacă, intoleranţa la gluten nu are efecte negative pe termen lung asupra organismului. În special femeile de vârsta adultă sunt sensibile la gluten.
Tratamentul intoleranţei la gluten constă în introducerea dietei alimentare fără glu­ten, care trebuie respectată toată viaţa. Se recomandă evitarea consumului de grâu, orz şi secară (care se găsesc în pâine), pas­te, fursecuri, biscuiţi şi cuş-cuş. Glutenul poate fi întâlnit şi în unele sosuri, supe, con­serve, condimente şi unele sortimente de bere, de aceea consumul acestor ali­men­te de către persoanele cu intole­ran­ţă la gluten, poate cauza declanşarea simp­to­melor specifice acestei afecţiuni. Este im­portantă verificarea de fiecare dată a listei de ingrediente, pentru a se identifica pro­dusele care conţin gluten.
Pentru monitorizarea eficienţei dietei se recomandă determinarea anticorpilor de tip IgA anti-transglutaminază tisulară, ni­ve­lul acestora reducându-se la minimum, până la negativare, după 6-12 luni de la modi­ficarea alimentaţiei.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare