Repere medicale. Cardiomiopatia

7 decembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Cardiomiopatia reprezintă o afecțiune a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze cu dificultate sângele spre corp. Această boală afectează pacienți de toate vârstele, putând provoca insuficiență cardiacă sau ritm cardiac anormal.

În fazele timpurii ale bolii simptomele pot fi absente, dar pe măsură ce boala avansează, apar simptome precum: senzație de lipsă de aer în timpul efortului sau chiar în repaus, balonare abdominală ca urmare a acumulării de fluid, tuse în poziție orizontală, oboseală, palpitații, presiune în piept, amețeală, stări de leșin și umflarea picioarelor.

Cardiomiopatiile se clasifică în mai multe categorii. În cardiomiopatia dilatativă, pentru a se adapta unui volum crescut de sânge cordul se dilată. Aceasta este frecventă la vârsta mijlocie în special la bărbați.

Cardiomiopatia restrictivă apare la persoanele vârstnice când scade gradul de elasticitate al ventriculelor, rezultând astfel o cantitate mai mică de sânge expulzată în circulație.

     Cardiomiopatia hipertrofică apare în urma solicitărilor de presiune pe care cordul le întâmpină în cazul hipertensiunii arteriale, stenoza aortică, stenoza pulmonară, etc.

Majoritatea cardiomiopatiilor sunt cardiomiopatii secundare (dobândite) datorându-se altor patologii deja existente  precum: ateroscleroză coronariană, hipertensiune arterială, probleme la nivelul valvelor cardiace, afectarea țesutului cardiac ca urmare a unui infarct de miocard sau ritm cardiac rapid cronicizat. De asemenea, tulburări metabolice precum obezitatea, bolile tiroidiene, diabetul, deficitele nutriționale de vitamine și minerale esențiale, complicațiile sarcinii, anumite infecții, consumul de alcool, folosirea cocainei, amfetaminelor sau a steroizilor anabolizanți, administrarea medicamentelor chimioterapeutice și a radioterapiei pot provoca cardiomiopatia.

Cardiomiopatia poate fi transmisă de la unul dintre părinți – cardiomiopatie moștenită. Testele genetice permit identificarea mutațiilor genetice specifice care determină cardiomiopatia și depistarea purtătorilor acestor mutații chiar înainte de debutul bolii.

Tratamentul depinde de tipul cardiomiopatiei și de gradul de severitate al acesteia și poate include administrarea de medicamente, implantarea chirurgicală a unor dispozitive pentru corectarea aritmiilor și, în cazuri severe, transplant cardiac. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni complicațiile acestei afecțiuni. De aceea, se recomandă o dietă echilibrată, mișcare fizică regulată, evitarea consumului de alcool, odihnă suficientă pe timpul nopții și reducerea stresului.

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
PSD câştigă alegerile, dar marea surpriză este AUR!

Românii i-au spus pas preşedintelui Iohannis şi nu s-au înghesuit la urne. Cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii...

Teliucu Inferior: un an nefast pentru sănătate, dar bun pentru investiţii

Magdalena Şerban Atât Programul Naţional de Dez­vol­tare Locală (PNDL II), cât şi axele europene au adus comunităţii din Teliucu Inferior...

Bulina neagră

Geanina Mihoc, tânără de 20 de ani, din Lupeni Pentru că magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia i-au respins apelul...

Închide