PSD câştigă alegerile, dar marea surpriză este AUR!

Românii i-au spus pas preşedintelui Iohannis şi nu s-au înghesuit la urne. Cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii 30 de ani

Adriana Năstase

Peste 5.790.000 de români au votat ieri, până la ora 21.00, ceea ce înseamnă o pre­zenţă de 31,84 la sută. Este cea mai scăzută prezenţă la vot din 1989 încoace. La ale­gerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost 39,49 la sută.În judeţul nostru, a fost înregistrată o prezenţă la urne de 33,04 la sută. Judeţele fruntaşe sunt Mehedinţi, cu 42,61 la sută, Olt – 37,63 la sută şi Teleorman – 37,61 la sută. La coada clasamentului sunt Vaslui – 23,55 la sută, Ialomiţa- 26,21 la sută şi Iaşi – 26,78 la sută.
Potrivi exit-polului realizat de CURS-Avangarde, PSD câştigă alegerile parlamen­tare, urmat de PNL. Pe locul trei cu un scor care îi va face un actor important în viitorul par­la­ment, dar şi într-un viitor guvern s-a situat USR-Plus. Aceste trei partide sunt urmate, potrivit exit-polului amintit de patru partide – AUR, UDMR, PMP şi ProRomânia, care au scoruri cu­prinse între 5,6 la sută şi 5 la sută. Deci aceste şapte partide ar putea intra în parlament, dacă, după finalizarea nu­mărării voturilor, inclusiv a celor 262.000 de voturi din diaspora. Dar, s-ar putea ca lu­cru­rile să se schimbe după nu­mărarea voturilor şi să avem o altă situaţie.
Redăm în continuare declaraţiile liderilor par­tidelor politice care au obţinut scoruri care le-ar propulsa în parlament, date ime­diat după închiderea urnelor.

Ludovic Orban: PNL este câştigătorul acestor alegeri
„Având în ve­dere că în cer­ce­tă­rile socio­lo­gice nu sunt cu­prinse voturile din intervalul 19,30 – 21,00, din diaspora, lu­ând în con­si­de­rare marja de eroare, PNL con­si­deră că este câş­ti­gătorul acestor alegeri, atât câş­tigătorul moral, cât şi câştigătorul la finali­zarea procesului de numărare a voturilor. Le mulţumesc celor care au ieşit la vot în ciuda pandemiei.Opţiunile celor care au venit la vot s-au exprimat, ele vor fi înregistrate.Sunt foar­te încrezător în capa­citatea PNL de a forma o coaliţie guver­na­men­tală alături de for­ţele democratice euroatlan­tiste, care respectă cetăţeanul şi care vor dezvoltarea României pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt, pentru a da României ceea ce are nevoie România: un guvern responsabil, un guvern care să poate să fructifice toate resursele puse la dispoziţia României în următorii patru ani de zile şi toate oportunităţile de care beneficiază România în următorii patru ani de zile. (…) În toate nego­cierile pentru formarea unei ma­jo­rităţi parla­men­tare care să ducă la învestirea unui nou guvern vom încerca să reprezentăm o paletă cât mai largă de interese din so­cietatea româ­nească şi vom pune la dispo­ziţia societăţii ro­mâ­neşti soluţii pentru pro­ble­mele tuturor ro­mâ­nilor. Vă mulţumesc!”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban (foto), ime­diat după primul exit-poll.

Marcel Ciolacu: Românii au înţeles că guvernul Orban trebuie să plece acasă
Marcel Ciolacu (foto), liderul PSD, a oferit prima reacţie după rezultatele oficiale ale ale­gerilor parlamentare. Marcel Ciolacu le-a transmis mulţumiri românilor care au ieşit din casă ca să voteze la alegerile parla­men­tare. Preşedintele PSD susţine că o even­tuală intrare la guvernare a PSD-ului va aduce un viitor mai bun românilor.„Este ne­voie de un gu­vern capabil, care are soluţii, care ştie să re­zolve adevăratele provocări ale românilor şi le mulţumesc românilor care au mers la vot. Şi-au învins teama în ceea ce priveşte teama lor, dar au înţeles necesitatea ca Guvernul Orban să plece acasă. În acest moment, PSD are un avantaj. Am o ru­gă­minte la toţi reprezentanţii PSD să numere fiecare vot corect, cinstit şi să nu cumva să pă­răsească secţiile de votare. Vă mul­ţumesc”, a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Dacian Cioloş: Am primit un mandat foarte clar
Liderul USR – PLUS Dacian Cioloş (foto) a anunţat că alianţa pe care o reprezintă nu va negocia cu PSD pentru formarea unui gu­vern, ci cu partidele reformiste.„Vom avea o echipă solidă de deputaţi şi senatori, un număr dublu, mulţumită votului dumne­voas­tră. Dacă datele pe care le avem vor confirma este clar că ro­mânii nu au dat nici un mandat clar unui partid să formeze guvernul. Considerăm că am primit un mandat foarte clar din partea românilor. Din cauza pande­miei, România are nevoie de reforme, trebuie să contruim pe fundaţie cu­rată şi acesta este mandatul cu care USR-Plus merge în par­la­ment şi va negocia intrarea la guver­nare. Nu vom abdica de la solicitările noastre”, a declarat Dacian Cioloş. Potrivit spu­selor sale, USR PLUS îşi va asuma guvernarea, conform programului politic şi a celor 40 de angajamente pe care şi le-a asumat.

Liderul AUR, George Simion: Trebuie să ajungem la 8-9 la sută
Surpriza acestor alegeri este AUR. Liderul acestui partid, George Simion (foto) a ră­bufnit după rezultatul exit-poll, afirmând că scorul electoral al partidului „trebuie să ajungă la 8-9 la sută”. Mai mult, el a transmis un avertisment reprezentanţilor STS. „Rog fie­care reprezentant din secţia de votare, care este sub sigla AUR să rămână până la final, până are o copie după procesul-verbal. În mod normal scorul nostru nu este cel afişat de sondaje sau de exit-poll-uri. În mod normal, scorul nostru electoral tre­buie să ajungă 8-9 la sută. Ce este sub această cifră va constitui un semn mare de întrebare şi subiect pentru următoarele noastre acţiuni. Avertizez încă o dată reprezentanţii de la STS care n-au validat acele procese-verbale care nu erau ştampilate şi nu au luat atitudine, cât şi preşedinţii de secţii de votare să nu încerce să distorsioneze realitatea din urnele de vot”, a spus George Simion.

Victor Ponta: Prezenţa foarte mică este un semn de întrebare
Potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS – Avangarde, Pro România ar fi obţinut 5 la sută, exact pragul electoral, dar în marja de eroare, la alegerile parlamentare. Victor Ponta (foto) le-a cerut membrilor săi din secţiile de votare să fie atenţi la numărarea vo­turilor. ”Prezenţa foarte mică e un mare semn de în­trebare pentru toţi cei care am candidat. Pro România va fi în viitorul Par­lament, cu o sin­gură condiţie: colegii mei din secţiile de vot să păzească voturile pentru că, după cum bine ştiţi, partidele mici pierd la numărătoare. Mi-aş dori ca numărătoarea să fie corectă, dacă avem şi obişnuitele pro­bleme la numărătoare, legitimitatea viitorului Parlament şi Guvern va sta sub un mare semn de întrebare. Nu cred că cineva are interesul să se întâmple ceva ilegal. Trebuie să văd care sunt colegii care mă vor însoţi în viitorul Parlament. Mulţumesc celor care m-au votat!”, a spus Victor Ponta.

Kelemen Hunor: Susţinem un guvern care va da foarte repede un buget
Kelemen Hunor (foto), preşedintele UDMR, a mulţumit ieri seara alegătorilor, chiar dacă prezenţa a fost sub aşteptări. Acesta a afirmat că prioritatea o reprezintă învestirea unui nou guvern, chiar cu sprijinul UDMR.
„Vreau să mulţumesc alegătorilor noştri. Sunt convins că aceste rezultate, în perioda care ur­mează, ne vor determina să facem acei paşi pe care trebuie să îi facem în cali­tate de repre­zen­tanţi ai comunităţii noastre. A fost o prezenţă slabă la vot. Sigur, oamenii au fost supăraţi, pe de o parte, pe de altă parte aceas­tă pandemie a alimentat latura fricii. Important este că noi am reuşit să asi­gurăm repre­zen­tarea politică în Parlamentul României. Primul pas care trebuie făcut ime­diat după 20 de­cembrie este să învestim un guvern, să sus­ţinem, dacă este po­sibil, un gu­vern care să dea foarte repede o lege a bu­getului”, a declarat preşedintele UDMR.

 

Rezultatele parţiale ale alegerilor

Redăm în continuare rezultatele alegerilor parlamentare de ieri, potrivit exit-pollului efectuat de CURS-Avangarde, dar şi rezul­tatele făcute publice până la ora 24.00 de Biroul Electoral Central, după numărarea a mai mult de jumătate din voturile trimise din cele peste 19.000 secţii de vot.

 

Rezultatele potrivit exit-poll final CURS-Avangarde

Vot Camera Deputaţilor:
PSD – 30,2%
PNL – 29,3%
USR-PLUS – 16,1%
UDMR – 5,6%
AUR – 5,3%
PMP – 5%
Pro România – 5%
PER – 1,2%
PPU-SL – 1,1%
Altul – 1,2%

Vot Senat:

PSD – 30,3%
PNL – 29,4%
USR-PLUS – 16,6%
UDMR – 5,7%
AUR – 5,4%
PMP – 5%
Pro România – 5%
PER – 1,1%
PPU-SL – 1%
Altul – 0,5%

 

Biroul Electoral Central a centralizat voturile din 10.401 secţii şi a stabilit clasamentul oficial parţial la ora 24.00

PSD 31,41%
PNL 25,42%
USR 13,00%
AUR 9,29%
UDMR 8,06%
PMP 4,70%
Pro România 4,45%

 

 

NOTA REDACŢIEI. În ediţia de mâine a ziarului vom prezenta rezultatele finale din judeţul Hunedoara, cu declaraţiile prin­ci­palilor actori politici din judeţ, precum si nu­mele senatorilor şi deputaţilor hune­do­reni care vor face parte din viitorul parla­ment şi partidele din care aceştia fac parte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare