Fara bascalie

Regionalizarea, modificare majoră a României (I) – repercusiuni locale

Am să încep astfel, cu riscul de a fi considerat pisălog: conurbaţia Deva-Hunedoara- Simeria-(Călan) este un proiect politic de excepţie, lansat la nivelul judeţului Hunedoara de politicienii liberali, prin preşedintele Mircea Ioan Moloţ. Voi spune explicit că este singurul proiect politic major lansat vreodată în zona noastră. Poate exista sau nu aeroport, pot fi sau nu terminale de mărfuri la Simeria – sunt aspecte nu colaterale, ci care pot fi şi ulterioare punerii în operă a unificării administrative a celor patru localităţi. Niciodată nu am încetat să cred în acest proiect şi sunt convins de viabilitatea sa. Sunt un susţinător al său, inclusiv în cercurile academice la care am acces, în presa naţională la care am acces şi care contează din punct de vedere al dezbaterilor intelectuale – mă refer aici la revista „Dilema veche”. La recenta Conferinţă Naţională de Ştiinţe ale Comunicării, organizată de Universitatea din Bucureşti, unde există puţine informaţii, dar mult interes pentru ceea ce ar trebui să devină România, am constatat cât de puţin suntem reprezentaţi noi, cei din judeţul Hunedoara, în diverse foruri ştiinţifice, şi asta, pentru faptul că nu putem opune un oraş cu adevărat semnificativ pe harta României, care prin învăţământul superior şi activitatea de cercetare să devină o voce luată în seamă.
Într-un fel, păstrând proporţiile, putem spune că are mai puţină importanţă cine a făcut Marea Unire (deşi nu se poate face total abstracţie de faptul că este, în mare măsură, opera Brătienilor), dar ceea ce contează cu adevărat este că după 1918, putem vorbi cu adevărat de România ca ţară şi de români ca naţiune. Fără abilitatea de atunci, cred că România ar fi arătat astăzi cu totul altfel, şi nu neapărat în sensul bun.
Aşa şi cu conurbaţia asta. Dincolo de disputele politicianiste, ceea ce contează cu adevărat este impactul pe care l-ar avea pentru standardul de viaţă al populaţiei. Modernitatea impune schimbări majore de abordare, iar ignorarea ei nu poate fi făcută la nesfârşit. Există un proiect, există o lege – votată în Parlament, la iniţiativa deputatului Bogdan Ţîmpău. Există deja nişte paşi importanţi făcuţi în direcţia conurbaţiei, chiar dacă în ultima vreme, subiectul a fost lăsat cumva deoparte, sub presiunea găsirii unor soluţii la probleme mai mici, dar presante, determinate de criza economică. Pentru cititorii „Mesagerului hunedorean”, voi încerca să prezint nu doar situaţia „la zi”, cât mai ales, chestiuni de profunzime, extrem de actuale în perspectiva unei modificări a regiunilor administrative (respectiv judeţele) a ţării, ce va deveni, se pare, temă de campanie electorală pentru PDL şi preşedintele Băsescu.
Editorialul următor va porni de la un adevăr aproape axiomatic – în absenţa conurbaţiei, Deva sau Hunedoara vor rămâne localităţi mici, eclipsate de oraşele importante din jur. De reţinut că am adresat oficial întrebări Primăriei din Alba Iulia, referitoare la strategia lor de dezvoltare urbanistică, pentru numărul revistei „POLIticS & Media”, dedicat conurbaţiei. Nu mi s-a răspuns, dar sunt tentat să cred că şi tăcerea e un răspuns… cel puţin în acest caz.

6 comentarii la „Regionalizarea, modificare majoră a României (I) – repercusiuni locale

  • Intr-adevar este un proiect „fantastic” si foarte curajos!
    Probabil peste 100 de ani(apropo de prieteni) ar putea fi si aplicabil.
    Si mie imi place sa visez frumos !!!
    Mi-a plcut insa raspunsul pe care l-ati primit de la Alba….
    Dar nu ati vrea sa visam ceva frumos si mai apropiat???
    V-ati gindit la locul nostru , al hunedorenilor, in 2013, cind , daca raminem cu aceeasi structura teritoriala, nu vom mai beneficia de fonduri europene ???
    Ce loc si in ce forma de organizare vom putea fi, la cit suntem de harnici si bogati ???
    Care ar fi un top mai serios ???
    -Banatul ?
    -Carasul ?
    -Alba?
    -Transilvania?
    Sau chiar avem o entitate proprie ????

  • Care ar fi, d-le tavi I? Va simtiti banatean? Sau poate carasean? sau mai degraba albean? Personal, ma simt hunedorean, transilvanean si roman, in aceasta ordine. Iar organizarea administrativ-teritoriala peste noapte este la fel de paguboasa ca absenta ei. Din nou ne repezim sa ardem etapele, doar pentru ca presedintele vrea…
    Iar conurbatia se va realiza, cu sau fara voia noastra. In anul 2025, conform dinamicii de dezvoltare a celor 3 localitati, ele vor fi unite de facto. Daca oamenii politici si noi ramanem in urma, n-avem decat. Pana una-alta, urmariti ce se intampla daca NU se face.
    Cu consideratie nepartinica,

  • Dle Alex.!
    Preocuparile privind organizarea ad.tiv.teritoriala sunt de pe la 1997, finalizate in 1998 prin Legea 151.
    Un „conurban” de-al nostru are si o teza de doctorat si o carte pe tema asta, v-o recomand:Valeriu Iuhasz „Dezvoltarea economica regionala”Ed. Emia 2004.
    Bine, eu sunt de acord sa mai scad din 100 de ani si visez frumos si pentru 2025. Ma cam tem insa ca ratele de crestere, nepartinice, din ultimuii ani, nu ne vor ajuta.

  • Ma bucur ca exista aceasta teza de doctorat! Oriunde e nevoie de specialisti, care sunt foarte rari!
    Conurbatia este o solutie pe termen scurt si mediu la provocari globale! Daca nu le putem depasi, nu va fi bine. Sau, ma rog, depinde ce ne dorim.

  • nici eu nu cred ca se va intampla in curand.oricum orasul se va dezvolta in jurul municipiului hunedoara

  • Discutia asupra regionalizarii pleaca de la problema concentrarii populatiei, in contextul reducerii populatiei Romaniei si a necesitatii cresterii calitatii serviciilor sociale. La nivelul UE se discuta despre dezvoltarea policentrica http://siteresources.worldbank.org/INTROMANIA/Resources/275048-1214937960318/5172900-1214980678684/Dezvoltarea_policentrica.ppt
    La nivel urban: mai jos este Planul de amenajare a teritoriului national, sectiunea a IV-a – Reteaua de localitati. Dorim sa fim localitate urbana de rangul 2 sau de rangul 1?
    http://www.mdrl.ro/_documente/dezvoltare_teritoriala/amenajarea_teritoriului/patn_elaborate/secIV/lege351.pdf
    Cit priveste reorganizarea teritoriului “peste noapte” cred ca problemele de care trebuie sa se tina cont nu sint identitatea locala ci managementul resurselor de apa, desertificarea sudului, fluxul migrator.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura