Reabilitarea Spitalului Judeţean Deva – între haosul legislativ şi declaraţiile politice

Linia de finanţare din partea Ministerului Sănătăţii pentru reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva ar putea fi întreruptă, în cazul în care Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află unitatea medicală, nu va asigura partea sa de cofinanţare, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă deputatul Laurenţiu Nistor. Până în acest moment, peste trei sferturi din lucrările planificate au fost executate, urmând ca alte trei clădiri unde funcţionează secţii ale spitalului să intre în reabilitare. 04 spital Deva
CJ Hunedoara vrea, dar nu poate
„SJU Deva a obţinut în urmă cu câţiva ani o finanţare multianuală de 100.000.000 de lei pentru lucrări de reabilitare şi deja se vede ce s-a făcut, fiind renovate secţiile de interne, oncologie ş.a.. Anul acesta sau la mijlocul anului viitor lucrările ar putea fi încheiate, dar când s-a aprobat contractul de finanţare s-a pus o condiţie. Mai exact, CJ Hunedoara trebuie să participe cu o cofinanţare de trei la sută din valoarea proiectului. Nici măcar acum, când Consiliul Judeţean este somat, nu s-a venit cu banii respectivi. N-ar fi păcat să pierdem finanţarea din cauză că CJ Hunedoara nu-şi onorează obligaţiile?”, a declarat deputatul Laurenţiu Nistor. Contactată pentru a oferi un punct de vedere despre situaţia relatată mai sus, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Vetuţa Stănescu, susţine că instituţia judeţeană nu este împotrivă să aloce suma cu pricina, doar că nu a găsit un cadru legal pentru acest lucru. „Această cofinanţare se acordă conform prevederilor Legii 95 a Sănătăţii. CJ Hunedoara şi-a dat acordul, dar trebuie găsită formula legală prin care banii să fie alocaţi. Investiţia a fost contractată de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, CJ nefiind parte în acest contract”, susţine Vetuţa Stănescu.
„Cedăm o parte din lucrări”
O explicaţie amănunţită privind modul în care s-a derulat contractul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva am primit-o de la directorul executiv al DSP Hunedoara, Mariana Pâncotan. „Lucrările de reabilitare a SJU Deva au început din 2009, atunci când unitatea medicală nu se afla în subordinea autorităţilor judeţene. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Sănătăţii în 2010, spitalul a trecut la CJ Hunedoara. După acest moment am primit finanţare în continuare, cu excepţia unei întreruperi de doi ani. În acest moment investiţia a fost realizată în proporţie de peste 80 la sută. Au fost renovate secţiile de interne, infecţioase şi oncologie, fiind în curs de finalizare o construcţie nouă a spitalului unde va funcţiona Unitatea de Primiri Urgenţe, o secţie de chirurgie, una de terapie intensivă şi o secţie de pediatrie. Mai trebuie reabilitate clădirile unde funcţionează secţia de pneumologie de pe strada Gh. Bariţiu, secţia de la Baia Sărată şi Policlinica din Dacia. Am discutat cu administraţia judeţeană să cedăm din contract partea de lucrări de la Policlinica din Dacia, având acordul celor de la Ministerul Sănătăţii, dar deocamdată nu s-a ajuns la un numitor comun. Avem o colaborare bună cu CJ Hunedoara, inclusiv deputatul Laurenţiu Nistor ne-a sprijinit foarte mult în derularea acestui proiect”, a afirmat directorul executiv al DSP Hunedoara. Aceasta a mai precizat că până la mijlocul anului viitor toate lucrările incluse în acest proiect ar putea fi încheiate. (N. Bumbac)

One thought on “Reabilitarea Spitalului Judeţean Deva – între haosul legislativ şi declaraţiile politice

  • 26 noiembrie 2015 la 23:58
    Permalink

    E clar! A inceput campania electorala, PSD-ul are nevoie de bani si cu ajutorul unor personaje obediente (mai ales fata de dl NISTOR) incearca sa abata atentia de la faptul ca spitalul are parte de un management foarte prost(din care cu succes face parte si PSD-ul).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.