Râu de Mori: apă, canalizare şi drumuri modernizate

21 septembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

Mulţi primari au sperat ca rectificarea buget­ară să producă o minune în ce priveşte visteriile locale, unora neajungându-le banii de salarii şi utilităţi până la finele anului, iar altora, aşa cum e cazul celui din Râu de Mori, ar trebui să le asigure cotele-părţi necesare proiectelor de investiţii aflate deja în derulare. Doar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt cinci la număr.
„Cu bani de la bugetul local, lucrăm la as­fal­tarea drumurilor din şase sate aparţ­i­nă­toare (Suseni, Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Valea Dâljii şi Unciuc), afectate pe urma introducereii reţelei de canalizare. Asfaltăm pe străzile pe care s-au făcut deja racor­durile la fiecare gospodărie, atât pentru reţeaua de apă, cât şi pentru cea de canal. În mod normal, trebuiau reparate doar acele porţiuni afectate de lucrări, dar am decis să facem un act adiţional pentru circa cinci kilo­metri de drumuri prin care să ne asumăm asfaltarea întregii suprafeţe. Nu am vrut să facem cârpeli, când treci cu maşina să ai im­presia că eşti călare. Proiectul de canalizare este realizat în jur la 80 la sută, fiind câştigat pe axă guvernamentală, prin PNDL, iar bene­ficiari sunt peste 1.100 de cetăţeni. Implică reţea nouă, iar racordarea s-a făcut tot în cadrul acestui program. Este un program investiţional mare şi cu importanţă majoră pentru populaţie. Nefiind introdusă canali­zarea, oamenii se foloseau de fose septice. Cred că peste 70-80 la sută din gospodării deţin baie. Prin PNDL mai avem captare, tra­tare şi aducţiune apă potabilă din zona Rîuşor (de la pârtia de schi) pentru alimen­tarea cu apă a comunei Rîu de Mori, apoi alimentare cu apă şi canalizare menajeră în lo­ca­litatea Suseni – zona de agrement Rîuşor, modernizarea reţelei de drumuri de interes local, respectiv modernizarea reţelei stradale în satul Clopotiva. Toate cele enu­me­rate sunt cu fonduri atrase din sursă guver­namentală. Concret, cele cinci proiecte prin PNDL au o valoare investiţională de aproxi­mativ 42.000.000 de lei”, susţine Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Legat de recenta rectificare bugetară, acesta spune că au fost alocaţi 500.000 de lei, bani ce sunt necesari, însă nu şi sufici­enţi. „Ştim că sumele se impart greu când sunt puţine, suntem conştienţi, însă ne-am dori să se ţină mai mult cont de suprafaţa mare pe care o are comuna noastră şi de faptul că suntem o zonă turistică ce ar trebui să se dezvolte în continuu. Doar Clopotiva are zece kilometri de drum şi sunt 11 sate de toate. Deci suntem cât zece comune foarte mici la un loc, dar finanţele nu ajung niciodată la aceeaşi valoare ”, a adăugat pri­marul.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Automobilism. Mihai Leu este campion naţional la viteză în coastă

Campionatul Naţional de viteză în coastă la automo­bilism a continuat cu etapa programată la Rânca, cunos­cută de către piloţi drept...

Jiul pierde confruntarea nou promovatelor cu Cisnădie

CSM Jiul Petroşani nu a reuşit să treacă de formaţia Măgura Cisnădie, revenită şi ea în acest sezon în eşa­lonul...

CSM Deva a fost învinsă la Gilortul TG. Cărbuneşti

CSM Deva a pierdut partida din prima deplasare progra­mată în actualul sezon pe terenul unei echipe care nu emite pretenţii...

Închide