Fara bascalie

Răsună Valea, varianta 2009

poza-gruian-color4Pentru cei care nu ştiu, prin anii ’50 se construia linia ferată Bumbeşti – Livezeni, cu spor şi cu cântece patriotice. Era elanul ăla muncitoresc specific, cu heirupuri şi întreceri, cu tineri care vorbeau în sloganuri şi cu o melodie mobilizatoare care se numea exact aşa, „Răsună Valea”. Nici youtube şi nici trilulilu nu au melodiile în „portofoliu”, dar nu asta e important. Important este că valea răsună iar. Mai precis, văile. Valea Jiului răsună de numele lui Ridzi, dar nu despre asta va fi vorba.
M-am uitat şi eu la intervenţia lui Traian Băsescu de după şedinţa CSAT. Sau CSAŢ. Vă jur că nu m-am enervat, ci am pufnit în râs când am auzit angajamentul prezidenţial de vizitare a şantierelor de construcţii ale ţării. Tonul părintesc de tip „vin eu la voi, poate nu vă jucaţi frumos…”, ideea că fără prezident nu se face nimic în ţară, că toţi chiulangii s-au adunat în România şi urmăresc sabotarea ţărişoarei, dar lasă, că vine El şi le pune la punct pe toate mi-a amintit perfect discuţiile de acum 25 de ani. Adolescent fiind, îi auzeam pe cei mai mari consolându-se că răul din ţară vine de la toţi ceilalţi, nu de la Ceauşescu. Ştiţi cum spuneau…? Cam aşa: „…el nu ştie, săracul, dacă ar şti, nu ar lăsa să se întâmple astea, câinii ăştia de sub el…”. A mai trecut ceva până să se convingă că El ştia, că totul se întâmpla cu binecuvântarea Lui. A Lui, a Ceauşescului. Aşa şi acum. Şantierele patriei au nevoie de imnuri – poate cel al turismului e bun! – că va veni El să le viziteze. Şi atunci să vezi cum vor fugi toţi incompetenţii, cum va creşte autostrada precum creştea calea ferată de la Bumbeşti la Livezeni, peste ogoare şi poieni…
A apărut şi comunistul silitor, stahanovistul proletaro-capitalist, în persoana acelui Costel Căşuneanu, care a dat raportul tăicuţei cu voce suavă. Penibilul a atins cote absurde. Dar ce contează, când ţara freamătă având la cârmă un preşedinte – prim-ministru – ministru al transporturilor, când oamenii vor vedea că uite cine ne salvează, când republica noastră bicefală va urca spre noi culmi de progres şi civilizaţie…! Domnule Geoană, dumneavoastră, co-participant în acest guvern dăscălit, unde veţi merge? Şantierele au fost deja repartizate preşedintelui. Pe autostrada Bechtel am înţeles că nu vă dă voie Berceanu, la CFR sunt disponibilizări, deci nu e rost de campanie electorală. Pe mare nu vă pricepeţi, dar ca fost ambasador în Statele Unite, poate că o inspecţie a rutelor aeriene nu ar strica. La 10.000 de metri deasupra podului de la Mărăcineni e un gol de aer care dă greaţă… P.S. E un editorial băşcălios, dar ce vreţi, de două-trei ori pe an risc şi eu, că aşa e situaţia.

3 comentarii la „Răsună Valea, varianta 2009

  • Cei cu voi , ati terminat de ridicat osanale lui Molot si lui Prip cu ale lor marete realizari rutiere pe cararile judetene de ati trecut la ale PD-listilor ?

  • he he il astepatam pe base si pe santierul autostrazii Deva – Nadlac care tocmai a fost sarita din plan

  • Un editorial băşcălios, dar ce vreţi, de două-trei ori pe an risc şi eu, că aşa e situaţia.
    please, lasa-te.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.