Politica si administratie

Rampa de gunoi, folositã ilegal

05-groapa-de-gunoi-net

Dana Istudor

Primăriile Petroşani şi Petrila sfidează orice lege în materie de protecţia mediului, fie ea şi o directivă europeană, drept dovadă stând şi faptul că o groapă comună de gunoi, închisă oficial la 1 ianuarie 2009, încă este folosită ilegal.

10 transporturi în două ore
Autorităţile locale de la Petroşani şi Petrila sunt prinse pentru a doua oară în decurs de două luni de zile, că folosesc un deponeu pentru deşeurile menajere colectate de la cele două localităţi, deşi groapa de gunoi a fost închisă definitiv la 1 ianuarie 2009. Chiar dacă sunt dovezi clare şi martori care confirmă cum zilnic maşinile cu gunoi descarcă în deponeul ilegal,  edilii se jură că se lucrează doar la închiderea fostei gropi. De când au fost amendaţi de Garda de Mediu Hunedoara pentru că folosesc groapa ilegal, au trecut doar câteva luni, dar amenda nu înseamnă mai nimic, mai ales că a fost contestată de ambele primării. Astfel, pe furiş, groapa funcţionează ilegal de aproape şase luni de zile pe semnătura edililor din cele două oraşe, care susţin cu tărie că nu încalcă legea, în ciuda evidenţei. Spre exemplu doar ieri (joi, 11 iunie, în decurs de numai două ore, între 10 şi 12, la groapa de gunoi de la Petrila, oficial închisă, s-au făcut 10 transporturi de deşeuri menajere. În plus, pentru a şterge urmele ilegalităţilor, s-a adoptat o altă ilegalitate: mormanele de gunoi, imediat după descărcare, sunt incendiate.

Ei sunt mici, nu ştiu nimic…
Viceprimarul din Petrila, Constantin Ramaşcanu, are un răspuns halucinant când i se explică faptul că, în urma unei simple verificări făcute de noi, la groapă se duce gunoi de zor. Viceprimarul din Petrila este aproape convins că gunoiul respectiv, după principiul „cui pe cui se scoate”, este dus cu scopul de a se amenaja deponeul ecologic. Ramaşcanu revine însă asupra declaraţiei, după ce îşi dă seama că susţine o absurditate. „Se lucrează momentan la închiderea gropii de gunoi. Din ce am întrebat eu în primele zile, am înţeles că se lucrează la constituirea primei celule. Acesta face parte din procesul tehnic, prin care se constituie groapa de gunoi ecologică. Asta este ce am aflat. Eu încă nu am ajuns acolo, astăzi sau mâine voi ajunge acolo. (…) Eu nu ştiu… Ei gunoiul ăsta îl folosesc la celula asta, dar ce înseamnă acea celulă, vreau să văd cu ochii mei. Eu când am cerut nişte date, mi s-a spus că se lucrează la celulă. Nu ştiu, se foloseşte gunoiul la treaba asta…. Vreau să verific, să nu spun minciuni”, a declarat, ieri, viceprimarul oraşului Petrila, Constantin Ramaşcanu.
Un răspuns vine şi de la viceprimarul din Petroşani, Claudiu Cornea, care susţine cu convingere că la groapa de gunoi de la Petrila aflată şi în subordinea Petroşaniului, nu se mai duc deşeuri menajere. Numai că, dovezile sunt grăitoare şi-i contrazic pe edili.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura