Răchitova: comunitatea, sprijinită de primărie

Magdalena Şerban

În condiţiile în care de mâine, toţi românii au obligaţia să poarte măşti în spaţiile închise, administraţia publică din comuna Răchitova a luat decizia de a sprijini cetăţenii comunei şi în acest sens.

„Duminica aceasta ar fi trebuit să fie organizate Zilele Comunei, însă nici nu se mai pune problema de aşa ceva. Nu avem voie, potrivit prevederilor legale, iar situaţia este una absolut de înţeles. Sunt convins că lumea va accepta faptul că nu e după cum ne dorim, ci e după cum se poate. Pe de altă parte, deoarece toţi trebuie să purtăm mască, atunci când ne aflăm în spaţii închise, am achiziţionat şi pentru populaţie. Am luat în calcul să oferim câte trei-patru măşti la fiecare gospodărie. Nu ştim în ce măsură guvernanţii s-au gândit şi vor aplica vreun ajutor în rândul celor fără posibilităţi, aşa că în primă fază vrem să dăm o mână de ajutor cetăţenilor noştri. Sunt multe persoane în vârstă, care poate că trebuie să se deplaseze pe la spitalul din Haţeg, la primărie sau oriunde altundeva, dacă intervine ceva urgent de rezolvat. Totuşi, să nu-i punem pe drumuri să caute o farmacie care să aibă măşti pe stoc, pentru a-şi cumpăra măcar una. Ne-am pregătit cu soluţii dezinfectante, am cumpărat 20 de combinezoane, mănuşi, măşti, pentru a ne feri şi a feri oamenii cât mai bine din calea pandemiei. Facem acţiuni de dezinfecţie pe domeniul public, iar dacă cineva ajunge la primărie şi nu are mască la el, îi dăm noi. Nu poate să aibă acces în sediu fără a respecta normele de sănătate. Unii mai vor să-şi achite taxele şi impozitele locale şi ajung la noi. Dată fiind conjunctura, la fel ca în cazul altor primării, încasările noastre sunt mai mici la ora actuală, comparativ cu 2019. În general, când solicita emiterea adeverinţei pentru APIA, cetăţeanul achita şi dările la stat, dar pentru că acum documentaţia s-a transmis electronic către APIA, omul nu a mai venit la primărie doar pentru a-şi achita impozitul. Mai vreau să anunţ că suntem la zi cu plăţile pentru asistenţii personali şi cu indemnizaţiile aferente persoanelor cu handicap, iar bugetul e asigurat până la finele anului. Concesiunile pentru păşunea comunală (circa 300 de hectare) sunt plătite, iar contractele mai sunt valide încă doi ani. Am întocmit amenajament pastoral, prin urmare, noua tarifare urmând să se facă în baza nomenclatorului de la Consiliul Judeţean Hunedoara“, a afirmat Liviu Simedroni (foto), primarul comunei Răchitova.
Acesta le urează cele bune şi mai ales multă sănătate tuturor hunedorenilor şi e de părere că obligativitatea purtării măştii trebuia impusă mai devreme, pentru ca şansele răspândirii virusului să fie reduse la minimum.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.