Racea, la „Turneul maeştrilor” din Germania

Ciprian Marinuţ

Gimnasta Amelia Racea (foto), legitimată la CNS-CSS „Cetate” Deva, va concura la paralele şi bârnă la ediţia a 35-a a galonatei întreceri „Turneul Maeştrilor” din Germania. Competiţia va deschide „FIG Gymworld Challenger Cup 2011” şi va alinia la start alte trei gimnaste şi patru gimnaşti din România.
 

Opt români la start
Campioană europeană la bârnă şi sportiva numărul unu a judeţului în 2010, Racea este singura dintre cele şapte sportive de la Cetate Deva care fac parte din lotul olimpic al României, invitată la concursul de Cupă Mondială de la Cottbus. „Ne aşteptam să fie pe lista de invitaţi şi Raluca Haidu, medaliată cu bronz la bârnă la Campionatul European, dar numai Racea a îndeplinit criteriile de participare”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva. Alături de Racea, vor mai concura la Cottbus, între 11-13 martie, alţi şapte componenţi ai loturilor olimpice ale României. Octavian Belu şi Mariana Bitang, antrenorii lotului feminin, vor miza pe Ana Porgras (paralele şi bârnă), Diana Chelaru (sărituri şi sol), Sandra Izbaşa (sărituri şi sol), iar antrenorii lotului masculin îi vor trimite în arenă pe  Alin Jivan, Cosmin Iancu, Marius Berbecar şi Vlad Cotuna.

 

Competiţie de elită
„Turneul maeştrilor” a ajuns la a 35-a ediţie şi este un eveniment de tradiţie în Germania. Concursul va deschide seria etapelor de Cupă Mondială „FIG Gymworld Challenger Cup 2011”şi se remarcă prin prezenţa pe listele de start a unor strălucitoare vedete din 45 de ţări. Organizatorii au invitat la concurs numai campioni mondiali, continentali şi olimpici. Fiecare naţiune participantă are dreptul să înscrie doar câte doi sportivi într-o finală pe aparate. Premiile totale ale competiţiei sunt de 25.000 de franci elveţieni. Româncele Ana Porgras, campioană mondială la bârnă, Sandra Izbaşa, medaliată cu aur la sol la Jocurile Olimpice din 2008, Diana Chelaru şi Amelia Racea vor avea ca adversare gimnaste de top precum Oksana Chusovitina, Elisabeth Seitz, Kim Bui şi Marie Sophie Hindermann.

Urmează Internaţionalele Franţei
După etapa de Cupă Mondială de la Cottbus, cinci gimnaşti români, trei la feminin şi doi la masculin, vor participa în 19-20 martie, la Internaţionalele Franţei, la Paris-Bercy. România va fi reprezentată de Flavius Koczi şi Marius Berbecar, la masculin, respectiv Diana Chelaru, Ana Porgras şi Sandra Izbaşa, la feminin. Competiţia din Franţa s-a desfăşurat pentru prima dată în 1986, iar în 2011, reprezintă a doua etapă de Cupă Mondială, în noul format aprobat de FIG din acest an.
La concursul din Franţa au fost invitaţi doar finaliştii pe aparate de la CM de anul trecut, plus cei mai buni patru sportivi, pe fiecare aparat, con-form ratingului mondial din 2010. Din delegaţia României vor face parte şi antrenorii Ştefan Gal, Octavian Belu şi Lucian Sandu. La puţin timp după Internaţionalele Franţei, gimnastica de pe continent va intra în febra Campionatelor Europene, programate între 2-10 aprilie, la Berlin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.