Politica si administratie

Puteți să vă testați direct din mașină pentru Covid

Adriana Năstase

Primul centru de testare COVID-19 de tipul drive-thru, direct în maşină, s-a des­chis ieri în parcarea celui mai mare centru comercial din municipiul Deva, acesta urmând să funcţioneze în paralel cu centrul de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, inau­gu­rat aici în luna aprilie anul trecut.

Nu trebuie programare
Centrul va funcţiona zilnic între orele 10,00-19,00. Testarea, pentru care nu este necesară programare, este gratuită, fiind efectuate teste rapide antigen. Rezultatele vor fi încărcate în platforma naţională Corona-Forms. Echipele medicale de testare îi vor informa pe solicitanţi despre paşii care trebuie urmaţi în cazul unui rezultat pozitiv.
„Persoana simptomatică se prezintă, în maşină, la centrul de testare. Se prezintă car­tea de identitate şi completează un formular specific. Se face testarea, se aşteaptă 10-15 minute, şi apoi află, pe loc, rezultatul acesteia. Testarea se face strict pe metodologie. (…) Dacă persoana testată este negativă, dar pre­zintă simptomele bolii, atunci se face şi re­coltarea RT-PCR”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Sebastian Mezei.
El a arătat că prin testarea din maşină se urmăreşte reducerea deplasării persoanelor bolnave spre un centru de evaluare sau altul. În plus, centrul vine şi în sprijinul Ambulanţei sau al medicilor de familie care sunt supra­so­licitaţi să facă testări.
Încă de la deschidere în centrul drive-thru aşteptau mai multe maşini cu persoane care doreau să se testeze pentru infecţia cu SARS-CoV-2, iar primele testări au fost po­zitive. Persoanele testate au menţionat că nu s-au simţit bine şi au apreciat deschiderea acestui centru de evaluare.

Cea mai mare incidență, în Hațeg
„Ne-am gândit să fie totul operativ, ca oamenii să poată şti cât mai repede dacă au vreo problemă din cauza virusului. Incidenţa este destul de mare în judeţ. Din păcate, încă suntem pe val din cauza infecţiilor cu Omicron. Şi la Instituţia Prefectului avem câteva cazuri. Este foarte important că lu­mea conştientizează, vine, se testează şi intră sub observaţia medicilor. Aş vrea să le spun oamenilor că avem personal medical de încredere la drive-thru, mai ales că aici s-au şi vaccinat peste 40.000 de oameni”, a spus prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, prezent la deschiderea centrului de evaluare.
Incidenţa cazurilor de COVID-19 în judeţul Hunedoara a fost calculată joi la o valoare de 17,61 la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă. Cea mai mare incidenţă a in­fectărilor cu SARS-CoV-2 a fost consem­nată în oraşul Haţeg, cu 29,58 la mia de lo­cuitori, urmat de municipiile Deva, cu 25,54 la mie, şi Hunedoara, cu 21,84 la mia de locui­tori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura