Punct de prim ajutor la cetatea Sarmizegetusa Regia

16 mai 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Adriana Năstase

Un punct de prim ajutor şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor a fost deschis sâmbătă în ime­diata vecinătate a porţii de intrare în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, acesta urmând să fie activ la fiecare sfârşit de săptămână.

Colaborare între Salvital şi Direcţia de Monumente
Echipajul de prim ajutor va fi prezent la intrarea în sit pe toată durata programului de vizitare a mo­numentului UNESCO, astfel încât să se poată interveni rapid în situaţia unor accidente sau si­tu­a­ţii critice, în contextul în care, în urmă cu o săp­tămână, două maşini aflate în parcarea pentru tu­rişti au ars într-un incendiu.
„Lângă pavilionul de intrare în sit se află o ma­şină de intervenţie complexă, o autospecială dotată cu echipamente de prim-ajutor, echi­pa­men­te de stingere a incendiilor şi descarcerare. Punc­tul de prim ajutor va fi deservit de paramedicii Asociaţiei Salvital. Vrem ca vizitatorii cetăţii Sar­mi­ze­getusa Regia să se simtă în siguranţă atunci vin aici”, a declarat Radu Barb,directorul general al Direcţiei de Administrare Monumente şi Pro­mo­vare Turistică (DGAMPT).
Noul punct de prim ajutor funcţionează în baza unui protocol încheiat între Consiliul Judeţean (CJ) Hu­nedoara, prin DGAMPT, şi Asociaţia Salvital, care gestionează activitatea paramedicilor civili din judeţul Hunedoara.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, de atunci fiind instituite mai multe măsuri de pro­tejare şi punere în valoare turistică a mo­nu­mentului UNESCO. Situl are acum un regulament de vizitare, drumul de acces a fost refăcut şi este asigurat un serviciu de pază. Jandarmeria asigură ordinea şi liniştea publică.
Programul de vizitare al cetăţii dacice este între orele 9,00 şi 20,00, cu ultima intrare la ora 19,30.
În anul 2019, fosta capitală a regatului dac a fost vizitată de 75.000 de turişti.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tâlhar prins de fratele femeii jefuite

Individul a lovit cu pumnii o femeie pe care voia să o tâlhărească, dar aceasta s-a împo­trivit şi a început...

Păcălită prin metoda „Maradona”

Escrocheria este folosită încă din vremea „valutiştilor”, adică din anii 90, dar revine în actualitate. O vânzătoare din Petrila a...

Bărbatul ca şi-a terorizat fosta iubită ani în şir a ajuns după gratii

Hunedoreanul de 46 de ani, din comuna Brănişca, a ajuns în arest preventiv după ce şi-a terorizat fosta parteneră. Nu...

Închide