Psaltirea, Râmnic 1751, o carte valoroasă restaurată la muzeul din Deva

6 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă expunerea în mediul online a obiectelor restaurate în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituţiei sale. Astăzi, muzeul devean prezintă o altă carte restaurată: Psaltire, Râmnic, 1751.

„Volumul a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Este un format in quatro, cu 24 de rânduri la pagină, textul fiind încadrat în chenar de linii. Titlul cu negru şi roşu este înconjurat cu flori de compoziţie tipografică. Pe versoul filei de titlu apare stema dublă şi versurile din Liturghia de la Bucureşti din 1741, în care numele Constantin este înlocuit cu Grigorie. Urmează predoslovia despre însemnătatea Psaltirei şi instrucţiuni pentru citirea ei.
Una dintre gravuri, cu chipul lui David, este semnată «Pop(a) Constandin Ty(pografu)» şi datată 7.259 în cifre arabe.
La cotor este legată o jumătate de filă dintr-o tipăritură slavonă.
Prin aplicarea tratamentelor de restaurare, volumului i s-a redat funcţionalitatea, i s-a prelungit viaţa şi a intrat în circuitul expoziţional muzeal“, relatează Luminiţa Bogdan, expert restaurator carte veche documente, Secţia Restaurare, Conservare, Investigaţii a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Vă invităm să vizionaţi propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului nostru https://www.facebook.com/MCDRDeva/ şi pe site-ul instituţiei noastre www.mcdr.ro. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Urmarea directă a deciziei Curţii Constituţionale. Rând pe rând, bolnavii cu Covid-19 părăsesc spitalele

Ieri, la Spitalul municipal din Hunedoara mai erau internaţi 10 bolnavi cu Covid-19. De fapt, aceştia sunt toţi pacienţii infectaţi...

Infuzie de bani europeni la Teliucu Inferior

Deşi ne confruntăm cu episodul pandemic, conducerile publice nu îşi permit luxul de a sta pe loc, riscând să piardă...

Peste 56 de milioane de lei ne costă inundaţiile din iunie

Prefectura Hunedoara anunţă ce pagube au făcut inundaţiile de luna trecută în judeţ. Un număr de 46 de comune şi...

Închide